Hivos - People Unlimited website

Header image
FLAG TYPE none

Hivos 50 jaar

Hivos is 50 geworden! Een halve eeuw waarin we ons vanaf dag één sterk hebben gemaakt voor een vrije, eerlijke en duurzame wereld. En al sinds het prille begin doen we dat samen met lokale partners. In de allereerste Hivosbrochure schreven onze oprichters: “verandering moet voortkomen uit de gemeenschap zelf. Het moet komen van mensen aan de onderkant van de samenleving. Dat is ontwikkelingssamenwerking met een humanistische grondslag.” En zo denken we er nog steeds over.

Werken met pioniers

Onze partners zijn echte pioniers. Dat zijn bijvoorbeeld activisten, sociale ondernemers, maatschappelijke organisaties of kunstenaars. Wat ze gemeen hebben? Ze gaan allemaal moedig voorop in verandering. Met geweldige ideeën en verfrissende oplossingen. Wat ze nodig hebben? Vaak niet meer dan een steun in de rug. We delen geld, kennis en contacten, waarmee deze pioniers hun projecten tot volle bloei laten komen. Dat is nog steeds de kracht van Hivos: we geloven in de kracht van mensen.

Natuurlijk is er wel wat veranderd in die halve eeuw. We begonnen als een kleine Nederlandse ontwikkelingsorganisatie en vandaag de dag hebben we een internationaal netwerk waarmee we structurele sociale verandering in gang zetten. Maar onze eigenwijze benadering was er altijd al. Daardoor pionieren we zelf ook regelmatig.

Blijven vernieuwen

Bijvoorbeeld in 1971, toen we voor het eerst een microkrediet toekenden. Geld lenen in plaats van aalmoezen uitdelen, dat was in die tijd ongekend. En in 1991, toen Hivos de eerste ontwikkelingsorganisatie was die hiv en aids zag als een kwestie van mensenrechten. Uitsluiting, onwetendheid en taboes zorgen er nog steeds voor dat LHBTI’s vaak niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. We pionierden ook in 2017 toen we startten met Alle ogen op  de Amazone. Met dit project helpen we de oorspronkelijke bewoners van het regenwoud met behulp van moderne technologie hun leefgebied te behouden.