Hivos- People Unlimited website

Header image

Age of Wonderland 2016: Big Data. Big DADA?

Dit jaar nemen de Age of Wonderland fellows de uitdaging aan om hun perspectieven op big en open data te delen: wat is de kracht, en wat zijn de beperkingen en valkuilen? Tijdens de Dutch Design Week (22-30 oktober) tonen ze hun onderzoek en zijn ze te vinden bij de tentoonstelling ‘The Big Data / Dada Dialogues’ en in verschillende workshops. De afgelopen en komende weken functioneert Natlab in Eindhoven als hun tijdelijk atelier.

Age of Wonderland is een meerjarig programma waarin organisaties, kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers, theoretici (‘fellows’) en het algemene publiek samenwerken op het gebied van internationale sociale innovatie. De pittige uitdagingen van de huidige tijd vragen om nieuwe vormen van samenwerking en kennisuitwisseling tussen niet-westerse en westerse doeners, makers en denkers. Uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië komt een nieuwe generatie creatieven die weet om te gaan met omstandigheden waarin schaarste en inventiviteit hand in hand gaan. In Age of Wonderland nemen deze fellows wereldwijde economische en maatschappelijke uitdagingen onder de loep om met wetenschappers, ingenieurs, designers en kunstenaars uit Nederland sociaal innovatieve ideeën te ontwikkelen die een impuls zijn voor duurzame sociale verandering.

De fellows zijn onder meer kosmische kennisdeler Branly López (Guatemala), gebruiksvriendelijke database bouwer Budi Prakosa (Indonesië) en app ontwikkelaar en innovatief technoloog Ng’winula ‘Unu’ Kingamkono (Tanzania).

Branly López (Mexico) ziet in de oude Maya kennis van zijn land open (en gratis) kosmische data. In zijn verkenning om deze te ontsluiten, werkt hij samen met kunstenaar en wiskundige Masha Ru en Tzolkin kalender expert Tjitse Boersma. Samen met kunstenaar Louwrien Wijers en cognitief neurowetenschapper Jacob Jolij zal hij bovendien hersenactiviteit onderzoeken tijdens actieve meditatie. Branly is oprichter van Ciudad Imaginación, een community lab voor design, Mayacultuur en kunst.

Budi Prakosa (Indonesië) ontwikkelt gebruiksvriendelijke software waarmee iedereen zijn of haar eigen database kan bouwen en gegevens met elkaar kan uitwisselen. Hij gaat onder meer zijn co-fellows voorzien van database software voor hun projecten. Budi is een industrieel ingenieur met een interesse in experimentele audiovisuele performances, generatieve kunst en webtechnologie. Verder is hij mede-oprichter van Lifepatch, een burgerinitiatief in de kunst, wetenschap en technologie.

Ng’winula ‘Unu’ Kingamkono (Tanzania) richt zich op het verzamelen van mobiliteits-gegevens van Dar es Salaam om hiermee de lokale overheid op haar verantwoordelijkheid te wijzen om de infrastructuur en leefbaarheid van de stad te verbeteren. Tijdens zijn residentie zal Unu zijn onderzoek in Eindhoven vervolgen in nauw samenwerking met het Fontys FutureMediaLab en de Design Academy Eindhoven. Unu is werkzaam als app-ontwikkelaar en verbonden aan de Buni Innovation Hub in Dar Es Salaam, dat jongeren op weg helpt om met innovatieve technologische oplossingen te komen om Tanzania vooruit te helpen.

De fellows ontwikkelen hun werk binnen het co-creatie programma Age of Wonderland (Hivos, Baltan Laboratories, Dutch Design Foundation) .

The Big Data / Dada Dialogues: maandag 24 oktober 19.30 – 21.30 uur in Natlab
Op maandag 24 oktober nemen we big en open data onder de loep vanuit verschillende perspectieven. Gastsprekers zijn Arne Hendriks (kunstenaar en curator Age of Wonderland), Dr. Julia Hoffmann (Programme Development Manager Transparency and Accountability bij Hivos) en Dr. Nishant Shah (decaan onderzoek bij ArtEZ en professor aan het Institute of Culture and Aesthetics of Digital Media, Leuphana University in Lüneburg, Duitsland). Verder zijn onze fellows aanwezig. Binnenkort maken we meer sprekers bekend. Moderator van de avond is Lennart Booij, curator Stedelijk Museum, kunsthistoricus, televisieproducer en presentator.

Age of wonderland & Ja Ja Ja Nee Nee Nee radio
Dit jaar lanceert Age of Wonderland live online radio in samenwerking met Ja Ja Ja Nee Nee Nee radio, Sonono Radio (samen met Manifesta) en DJ-1984. Verwacht onderhoudende gesprekken, inspirerende interviews, verfrissende voordrachten en recensies, uitzendingen van kunstwerken met geluid, spoken word/poëzie en muziek!

Het Age of Wonderland programma is te zien en te beleven tijdens de Dutch Design Week van 22-30 oktober in Natlab, Strijp-S, Kastanjelaan 500 in Eindhoven.

Meer informatie is te vinden op ageofwonderland.nl.