Hivos- People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Vacature: Lobby- en communicatiespecialist Voices for Just Climate Action

Voor ons Voices for Just Climate Action-programma (VCA) zijn we op zoek naar een bevlogen lobby- en communicatiespecialist die VCA in Nederland vertegenwoordigt en zich met hart en ziel inzet voor klimaatrechtvaardigheid.

Functie: Lobby- en communicatiespecialist Voices for Just Climate Action
Regio: internationaal programma
Kantoor: Den Haag, Nederland
Uren: 32
Reageren voor: 1 januari 

Context

Het VCA-programma heeft als doel dat lokale maatschappelijke groeperingen en organisaties in 2025 een centrale rol hebben opgeëist als bedenkers, uitvoerders en pleitbezorgers van lokale klimaatoplossingen. Voor ons gaat de klimaatcrisis namelijk om rechtvaardigheid en mensenrechten. Klimaatverandering heeft een verwoestend effect op het leven en de rechten van mensen en verergert bestaande ongelijkheden. De zwaarste lasten valt namelijk op de schouders van diegenen die al in armoede leven of behoren tot ondervertegenwoordigde groepen zoals inheemse volken, jongeren en vrouwen.

Daarom werken we aan maatschappelijk draagvlak voor lokaal vormgegeven klimaatoplossingen. We bouwen aan een brede klimaatalliantie op lokaal niveau die in staat is de stemmen te versterken van hen die het meest door de klimaatcrisis getroffen worden. Tegelijkertijd beïnvloeden op nationaal en mondiaal niveau (financieel) beleid om zo lokaal gevormde oplossingen te daadwerkelijk te kunnen steunen en financieren.

Het VCA-programma wordt uitgevoerd door een alliantie van zes organisaties (WWF NL, Hivos, SouthSouthNorthAkina Mama wa AfrikaShack Dwellers International, en Fundación Avina) en wordt gefinancierd door het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken onder het Power of Voices-subsidiekader.

Over de functie

De lobby- en communicatiespecialist (Global Advocacy & Communication Officer, ofwel: GACO) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de internationale en Nederlandse communicatiestrategie. Deze strategie is erop gericht om zowel het internationale lobbywerk van de VCA-alliantie te versterken alsmede de zichtbaarheid van het programma in Nederland te vergroten.

De lobby- en communicatiespecialist werkt samen met de Hivos Country Engagement Managers in vijf VCA-landen, de Climate Justice and Innovation Officer en de Global Program Manager om ervoor te zorgen dat het wereldwijde lobby- en communicatiewerk elkaar versterkt en gebaseerd is op de specifieke behoeften in ieder land.

Daarnaast coacht en ondersteunt de lobby- en communicatiespecialist Program Officers (POs) bij hun communicatietaken. Ook wordt er nauw samengewerkt met de andere VCA-alliantiepartners om de strategie van het programma op het gebied van pleitbezorging en communicatie uit te voeren. In Nederland wordt er in het bijzonder samengewerkt met WWF-NL om mogelijke communicatie en campagne initiatieven af te stemmen.

We zijn op zoek naar een enthousiaste collega die energie krijgt van het bedenken en organiseren van evenementen en campagnes en die het initiatief kan nemen om de pleitbezorging te versterken door bijvoorbeeld onderzoek te laten uitvoeren. In deze rol rapporteer je aan de Global Program Manager die namens Hivos voor het programma in Kenia werkt.

Verantwoordelijkheden

Profileren van Hivos
Versterkt de positionering en de herkenbaarheid van Hivos als het gaat om klimaatrechtvaardigheid en ondersteunt collega’s in de VCA-landen hierbij.

Uitvoeren van de communicatiestrategie
Implementeert de communicatiestrategie van het programma en scherpt deze waar nodig aan. Bedenkt en organiseert communicatieactiviteiten en ontwikkelt en verspreidt communicatiematerialen die bijdragen aan de resultaten van het programma. Coacht en adviseert medewerkers bij hun externe positioneringsactiviteiten – en is daarbij scherp op mogelijke kansen en risico’s.

Online strategie en ontwikkeling van content
Draagt bij aan de ontwikkeling en implementatie van de online strategie. Schrijft teksten voor de Hivos- en VCA-websites en social media en ontwikkelt verschillende vormen van content (illustraties, video’s en infographics).

Agenderen
Identificeert binnen het thema Climate Justice belangrijke onderwerpen en creëert proactief samenwerkingsverbanden en interventies om steun te vinden voor de strategieën, ideeën en activiteiten van Hivos bij belangrijke besluitvormers en tijdens internationale evenementen.

Krachten mobiliseren
Werkt samen met activisten, organisaties, de VCA-alliantie en financiers om succesvolle belangenbehartiging, lobbyactiviteiten en effectieve campagnes te creëren of te co-creëren.

Bewijs verzamelen
Geeft opdracht tot en begeleidt onderzoek en/of andere kennisproducten die de visie van Hivos versterken en bijdragen aan de doelen van het programma en het thought leadership van Hivos.

Interne cohesie binnen de VCA-alliantie
Versterkt de connectie en cohesie binnen de VCA-alliantie door de ontwikkeling van een interne communicatiestrategie en de bevordering van een gemeenschappelijk begrip van de externe positionering van het programma.

Campagnes
Bedenkt, begeleidt en/of geeft leiding aan de ontwikkeling van relevante (lobby)campagnes, en houdt daarbij de kwaliteitsstandaard van Hivos in het oog als het gaat om relatiemanagement met interne en externe stakeholders.

Je profiel

We zoeken een expert op het gebied van pleitbezorging en communicatie die aantoonbare ervaring heeft op het gebied van klimaatrechtvaardigheid.

 • Goede beheersing van Nederlands en Engels is essentieel
 • Relevante werkervaring (meer dan vijf jaar) op het gebied van lobby en communicatie
 • Kennis van de thema’s klimaatrechten, klimaatfinanciering en klimaatactie
 • Ervaring op het gebied van lobby binnen relevante netwerken in Nederland en daarbuiten is een vereiste
 • Ervaring in het succesvol positioneren en het vertegenwoordigen van een organisatie als Hivos in diverse media en tijdens belangrijke fora
 • Ervaring in het uitzetten, begeleiden en gebruiken van onderzoek en kennisproducten is een pre
 • We zoeken een creatieve denker die de impact van communicatie en pleitbezorging op een innovatieve manier kan vergroten
 • Hoge mate van integriteit en een activistische houding
 • Werkervaring in een internationale omgeving
 • Vaardigheden: samenwerking, beïnvloeding en leiderschap
 • Werkzaamheden: communicatie, relatiemanagement en gestructureerd werken

Solliciteren kan via de link hieronder

APPLY HERE