Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Foto: Caecilia Rasch

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bijna de helft van Nederlanders ziet verkiezingen als kans op een socialer land

Vandaag lanceren meer dan 50 maatschappelijke organisaties de verkiezingscampagne ‘Kies voor een ander klimaat. Stem voor rechtvaardigheid.’ We roepen alle Nederlanders op hun stem te laten horen in aanloop naar de verkiezingen. Het is tijd voor onze nieuwe politieke leiders om menselijkheid en rechtvaardigheid als startpunt te gaan nemen, wanneer ze keuzes maken die impact hebben op mensen in én buiten Nederland.

In het bijzonder roepen de 50 organisaties Nederlanders op hun stem te laten horen op 12 november tijdens de mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid in Amsterdam, en op 22 november in het stemhokje voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Opinieonderzoek

I&O Research voerde in opdracht van de deelnemende organisaties een opinieonderzoek uit onder Nederlandse kiezers, dat inzicht geeft in waar zij straks hun stem op baseren en hoe zij aankijken tegen een aantal progressieve maatregelen. Specifiek zoomen we in op jongeren en kiezers met verschillende politieke voorkeuren.

Het onderzoek legt respondenten een aantal stellingen met progressieve boodschappen voor met betrekking tot klimaat, vluchtelingen en een socialer Nederland.

Klimaat heeft urgentie

 • Meer dan de helft van de Nederlanders (54%) is het eens met de stelling ‘Klimaatverandering is geen probleem van de toekomst, maar een probleem dat nu moet worden opgelost’.  
 • De helft (49%) vindt dat Nederland moet staan voor een menselijke behandeling van vluchtelingen.
 • Ten slotte vindt 46 procent van de Nederlanders dat de komende verkiezingen de kans op een socialer Nederland bieden.

Jongeren

Jongeren voelen bij klimaat nog meer urgentie. Twee derde van de jongeren tot 34 jaar is het eens met de stelling dat klimaatverandering een probleem is dat nu moet worden opgelost. Zij kiezen na investeren in de woningbouw voor het afschaffen van fossiele subsidies als mogelijke maatregelen na de verkiezingen. 

Ouderen laten zich bij het stemmen minder leiden door ‘eigen belangen’. Vier op de tien Nederlanders is het eens met de stelling ‘ik stem vooral om voor mijn eigen belangen op te komen’. Jongeren tot 34 jaar zijn het voor de helft met deze stelling eens, maar onder 65-plussers is slechts 25 procent het hiermee eens. 

Liana Hoornweg (directeur Partos), woordvoerder namens de campagne: “Klimaatverandering, de wooncrisis, toenemende ongelijkheid en conflicten die mensen van huis en haard verdrijven, vragen om politieke leiders die staan voor menselijkheid en rechtvaardigheid. De resultaten van het onderzoek laten zien dat hier onder de Nederlanders draagvlak voor is, maar het is een dubbeltje op zijn kant. Daarom slaan wij als maatschappelelijke organisaties de handen ineen om onze stem te laten horen, en Nederlanders op te roepen dit ook te doen. Voor ons allemaal is dit een ultieme kans om in de stemhokjes te kiezen voor een ander klimaat. Letterlijk én figuurlijk.

Manifest Nederlandse verkiezingen

De coalitie

De gelegenheidscoalitie ‘Kies voor een ander klimaat. Stem voor rechtvaardigheid,’ bestaat uit de volgende maatschappelijke organisaties:

ActionAid, Aidsfonds, Akvo, Amref Flying Doctors, Both ENDS, CARE Nederland, Cordaid, De Vlinderstichting, DeGoedeZaak, Dorcas, Edukans, Fairfood, FNV, Fossielvrij NL, Free Press Unlimited, Greenpeace Nederland, Habitat for Humanity Nederland, Health Action International, Heifer Nederland, Hivos, IRC, IUCN NL, Liliane Fonds, Mama Cash, Milieudefensie, Natuur & Milieu, Netherlands Institute for Multiparty Democracy, Oxfam Novib, Partos, PAX, Plan International, Red een Kind, Right to Play, RNW Media, Rutgers, Save the Children, Simavi, SNV, Solidaridad, Stichting Mondiaal FNV, Stichting Vluchteling, The Hunger Project, Tropenbos International, VluchtelingenWerk, VSO, Wemos, Wereld Natuur Fonds, Wetlands International, Wilde Ganzen, Women Engage for a Common Future, World Vision Nederland.