Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor rechtvaardigheid en gelijke rechten.

Doneer nu
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Belangrijke overwinning voor inheemse rechten

Dagelijks verdwijnen er grote gebieden regenwoud. Economische belangen en korte-termijn politiek spelen hier een bepalende rol in. De inheemse bewoners van de Amazone in Zuid-Amerika vechten voor het behoud van hun leefgebied. Dit is niet alleen belangrijk voor hen, maar voor ons allemaal. Want als we de Amazone verliezen, verliezen we de strijd tegen klimaatverandering.

In ons project ‘Alle ogen op de Amazone’ werken we samen met de inheemse en lokale bewoners in Brazilië, Ecuador en Peru om het regenwoud te beschermen tegen vernietiging door bijvoorbeeld houtkap, mijnbouw en olievervuiling.

Een van onze lokale partners in Ecuador is Alianza Ceibo, een organisatie van vier inheemse nationaliteiten (Waorani, A´I Kofan, Seikopai and Siona). Zij strijden voor het behoud van hun leefgebied en zetten technologie zoals camera’s, drones en mobiele applicaties in om hun land te monitoren en bewijs te verzamelen van illegale activiteiten.

Twee weken geleden bezochten we Alianza Ceibo en de Waorani. Het land van de Waorani is een van gebieden met de grootste biodiversiteit ter wereld, met meer dan 200 soorten zoogdieren, 600 vogelsoorten, 300 vissoorten en duizenden verschillende typen insecten. Het is ook een van de laatste gebieden in de Amazone in Ecuador waar nog geen landbouw of industrie plaatsvindt, waar nog geen oliewinning en mijnbouw is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Overwinning voor de Waorani

In 2018 kondigde de Ecuadoraanse overheid aan 16 nieuwe olieconcessies af te geven voor het land van de Waorani in de provincie Pastaza. Olieactiviteiten zouden dramatische negatieve effecten hebben op de natuur, het leven en de gezondheid van Waorani. Met bewijsmateriaal zoals kaarten over de biodiversiteit in hun leefgebied, hebben de Waorani een rechtszaak aangespannen tegen de overheid. “We staan het niet toe om olieplatforms, pijpleidingen of wegen aan te leggen op ons land. Ons land is geen olieblok, het is ons leven. Ons land is niet te koop.”

En met succes. In april van dit jaar hebben ze een historische zege geboekt waarmee ze 500.000 hectares regenwoud hebben kunnen beschermen tegen oliewinning. Een belangrijke overwinning voor inheemse rechten, voor de Amazone en voor ons klimaat.

Een ontmoeting met een van jonge, vrouwelijke leiders maakte duidelijk dat hun betrokkenheid en kracht indrukwekkend is. Zij zijn de helden in de strijd tegen ontbossing en vervuiling van het regenwoud. Haar oproep was duidelijk:

Wij gaan door met de strijd voor ons land, voor ons leven. Blijf ons steunen. Blijf met ons dromen.

Laten we dat blijven doen!