Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Colourful Workplaces conferentie: laat zien wie je bent

Word je iemand anders als je verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht? Maakt het je tot een slechter mens als je niet voldoet aan het traditionele beeld van vrouw of man? Nee, natuurlijk niet! Je blijft precies dezelfde. Of misschien word je zelfs juist meer jezelf.

Veel te vaak zijn LHBTI’s slachtoffer van geweld, uitsluiting en discriminatie. Als dat in Nederland gebeurt, kun je aankloppen bij een overheid die dan in principe voor je opkomt. In veel landen waar Hivos werkt is dat niet het geval. Erger nog, daar zijn het juist de overheid en de leidende figuren in de samenleving die het geweld en de uitsluiting aanwakkeren.

In de loop van de jaren heb ik gezien hoe mensen klem komen te zitten als ze niet kunnen laten zien wie ze zijn en niet kunnen houden van wie ze houden. Zoals de zakenman die in februari op de Colourful Workplaces conferentie in Nairobi vertelde hoe hij iedere maandag een verhaal verzon als iemand hem naar zijn weekend vroeg. Het voelde alsof er een betonblok van zijn schouders viel toen hij op zijn werk vertelde dat hij homo is. Nu is hij lid van een internationaal LHBTI-netwerk. In zijn land is hij een ware ‘frontrunner’.

Die last die van je schouders valt, weten dat je gezien wordt, dat jij er toe doet, dat je mag laten zien wie je bent, dat je mag houden van wie je wilt: dat is waarom ik bij Hivos werk. Pas als we diversiteit erkennen en omarmen, en zien hoe belangrijk en mooi dat is, kunnen we ons verder ontwikkelen en nieuwe wegen bewandelen.

Karen Hammink – programmaontwikkelaar seksuele rechten en diversiteit