Hivos - People Unlimited website

Header image
Foto: Jerney Hakkenberg
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Column: Dapper door het stof gaan

Regelmatig bekruipt het me. Het gevoel dat dit zo’n tijd is waarvan achteraf gezegd wordt: ‘hoe hebben ze dit kunnen laten gebeuren?’ Dat toekomstige generaties naar ons kijken, zoals wij nu fronsend kijken naar mensen die leefden tijdens de trans-atlantische slavenhandel. Want ook nu worden uit naam van het geld en kortzichtigheid, levens van mensen in kwetsbare gebieden moedwillig opgeofferd.

Het lafhartige uitstelgedrag van onze politici om fatsoenlijk klimaatbeleid door te voeren schaadt niet alleen de mensenrechten van hun eigen burgers, maar nog meer die van mensen in landen elders. Het maakt me bang en boos. Nederland steelt op dit moment uit het CO2-budget van mensen in het mondiale zuiden. Ook als nu alles wordt omgegooid en het ons lukt om onder de 1,5 graden opwarming te blijven zijn er al vele dier- en plantensoorten uitgestorven en hebben we de aarde opgescheept met aanhoudende lichte koorts. Wij, rijke westerlingen, zullen schuldig zijn. Ik hoop dat we dapper genoeg zijn om verantwoordelijkheid te nemen, dat er een tijd komt dat we door het stof zullen gaan en volop de gevolgen op ons nemen.

Het zijn harde woorden en ik wil bijna mijn excuus aanbieden voor deze deprimerende column. Maar misschien is ons laten raken en erkennen dat de werkelijkheid pijnlijk is, wel het meest dappere wat we nu kunnen doen en een belangrijke stap naar klimaatrechtvaardigheid.

Rozemarijn van ’t Einde (28) is theoloog, criminoloog en initiatiefnemer van De Klimaatwakers: een non-stop kettingwake: overdag bij het Catshuis en ‘s nachts vanuit huiskamers door heel Nederland. Ook meewaken? Kijk op deklimaatwakers.nl