Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De Braziliaanse film Valentina wint de Hivos Free to be me Award

Hivos reikt op 19 maart tijdens de Roze Filmdagen de Free to be me Award uit aan Valentina: een indrukwekkende film uit Brazilië die op krachtige wijze in beeld brengt hoe belangrijk het is om jezelf te kunnen zijn.

Met deze productie breekt regisseur Cássio Pereira dos Santos een lans voor de positie en rechten van (jonge) transgender personen. De film vertelt het verhaal van Valentina, een 17-jarige trans vrouw die met haar moeder naar een klein stadje verhuist om daar een nieuwe start te maken. Ze wil niets liever dan zichzelf kunnen zijn, maar bureaucratische en maatschappelijke barrières staan haar in de weg.

Een positief verhaal

De film laat zien welke obstakels er in Brazilië nog overwonnen moeten worden. Maar het toont ook de kracht van mensen en hoe mooi en belangrijk de steun van familie en vrienden is. Daarmee spreekt er een hoopvolle boodschap uit de film. Het laat zien hoe belangrijk het is dat er ook een positief verhaal verteld wordt. Zeker in een land als Brazilië, waar het door discriminatie en stigmatisering erg onveilig is voor transgender personen.

Voor de hoofdrol van de film is een transgender actrice gecast. Valentina wordt gespeeld door Thiessa Woinbackk, een in Brazilië populaire influencer. Via haar eigen succesvolle Youtube-kanaal geeft zij een inkijkje in haar leven als jonge transvrouw en is ze een rolmodel voor jongeren die zich in haar herkennen. Naast Valentina worden in de film ook andere jonge queer personen krachtig in beeld gebracht.

Free to be me Award

Ieder jaar tijdens de Roze Filmdagen reikt Hivos de Free to be me Award uit. Een prijs voor een film die bijdraagt aan acceptatie en zichtbaarheid in een land waar weinig ruimte is voor diversiteit. Met de award geven een extra podium en spreken we onze waardering uit aan regisseur Cássio Pereira dos Santos.

De speciale awardvertoning is op vrijdag 19 maart om 19.00 uur. De film wordt ook op zondag 21 maart om 19.00 uur vertoond. Kaartjes zijn te koop via de website van de Roze Filmdagen.

De Hivos Free to be me Award wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt.
Eerdere winnaars zijn:

2020: Todos Cambiamos, Arturo Montenegro, Panama

2019: Rafiki, Wanuri Kahiu, Kenia

2018: Evening Shadows, Sridhar Rangayan, India