Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Kijken: Dealing met droogte

Wat betekent de toenemende droogte op veel plekken in de wereld voor mensen die daar wonen? Dat is de vraag waar buitenlandprogramma Metropolis zich op zondag 29 oktober over buigt.

De omgeving van Cordoba in Spanje is een van de warmste plekken van Europa. De afgelopen tien jaar steeg de gemiddelde temperatuur daar met anderhalve graad. De correspondent van Metropolis bezoekt een dorpje waar de bewoners protesteren voor schoon drinkwater. Dat is er namelijk niet meer te vinden nadat een bassin volledig is opgedroogd. We zien hoe er nu een watertruck nodig is die langs alle dorpjes gaat om water te brengen. Alleen zo hebben 80.000 inwoners weer toegang tot schoon drinkwater. 

Droogte in El Salvador

Ook aan de andere kant van de oceaan verandert droogte de levens van mensen op ingrijpende wijze. Boer Don Raul zag zijn mais-oogst mislukken. Dat is een groot probleem. Want zonder oogst geen inkomen en zonder inkomen kan hij zijn gezin niet onderhouden. Met 24 kinderen is dat überhaupt geen makkelijke opgave. 

Om hen allemaal te kunnen voeden, gooit de boer het over een andere boeg en is hij cashewnoten gaan telen. Die hebben namelijk veel minder water nodig. Hij hoopt andere boeren hierin mee te krijgen. Want alleen zo gelooft hij dat ze nog een toekomst hebben.

Argentinië

Dertig jaar geleden zag de 93-jarige Pablo Novak zijn dorp Epecuén onder water lopen toen het naastgelegen zoutwatermeer buiten haar oevers trad. Pas 25 jaar later trok het water weg. 

Pablo keerde als enige terug naar zijn dorp en leeft nu een eenzaam bestaan in een landschap dat is verzilt door het zoute water. Toch vindt hij het er nog altijd beter dan in een verzorgingstehuis. 

Hivos en klimaatrechtvaardigheid

Moedige mensen zoals de activisten bij Cordoba, Boer Don Raul en Pablo Novak blinken uit in hun vindingrijkheid, hoop en verlangen naar rechtvaardigheid. Ze laten de kracht van mensen zien die nodig is bij de strijd tegen de klimaatcrisis.

Dat is ook de kern van ons programma Voices for Just Climate Action. Zo werken we samen met de inheemse El Molo-gemeenschap aan het Turkanameer in Kenia. Enerzijds hebben zij te kampen met extreme droogte en anderzijds met een zoutwatermeer dat steeds meer buiten haar oevers treedt door afbrokkelende droge grond. Een situatie die lijkt op die van Epecuén in Argentinië. 

Op het land van de El Molo is het grootste windmolenpark van het Afrikaanse continent gebouwd, maar toegang tot elektriciteit heeft de gemeenschap niet. Daarom voeren ze actie tegen de onrechtvaardigheid van klimaatverandering en het niet-inclusieve Keniaanse klimaatbeleid. 

Extreme droogte in Tunesië

In Tunesië ondersteunen we een amateurtheatergezelschap dat rondreist met een indrukwekkend stuk over de extreme droogte waar het land mee te kampen heeft.

Met het theaterstuk zetten ze de oneerlijke verdeling van water op de kaart. Terwijl grote, vervuilende industrieën al het water opslorpen, komt er in het dorp van deze acteurs letterlijk geen druppel meer uit de kraan. 

Hivos werkt dit jaar samen met televisieprogramma Metropolis om verhalen te vertellen over belangrijke thema’s als klimaatrechtvaardigheid en de vrijheid om jezelf te kunnen zijn. De uitzending Dealing met Droogte is zondag 29 oktober om 21.10u op NPO2 te zien.Terugkijken kan natuurlijk ook.