Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Dit was Pride!

Vorige week stond in het teken van Pride. We vierden diversiteit en liefde, en spraken ons uit over de strijd die nog gevoerd moet worden. Want ook dat is Pride: opstaan voor gelijke rechten en eerlijke kansen. Daarom liepen we op zaterdag 7 augustus mee met de Pride Walk in Amsterdam. En voerden we actie voor de vrijheid om jezelf te kunnen zijn.

Geen botenparade en grote feesten dit jaar, maar dat maakte het laten zien én vieren van diversiteit niet minder belangrijk. Tijdens de Pride Walk trokken we in een enorme stoet door de straten van Amsterdam om te demonstreren voor een wereld waarin we kunnen zijn wie we willen zijn.

“Het was heel indrukwekkend en bijna emotioneel om zo veel verschillende LHBTIQ+ mensen en medestanders fysiek bij elkaar te zien” zegt Michiel Andeweg, pleitbezorger bij Hivos. ”De walk voelde meer als een protest dan als een parade, en dat past in een tijd waarin de veiligheid en mensenrechten van onze gemeenschap wereldwijd onder druk staan.”

Michiel Andeweg bij de 3FM Pride Talkshow
Michiel bij de 3FM Pride Talkshow. Foto: Linde Dorenbos

Talk Show

Ook schoven we aan bij de 3FM Pride Show om mee te praten over waar de gemeenschap op dit moment voor strijdt. Samen met Rocky Hehakaija, Splinter Chabot, Rocky Hehakaija ging Michiel namens Hivos in gesprek over wat Pride betekent en waarom dat anno 2021 belangrijk is.

“De onvermoeibaarheid waarmee mensen zich blijven inzetten en door blijven gaan, dat vind ik enorm bewonderingswaardig”, vertelt Michiel over de activisten waarmee hij voor Hivos samenwerkt. “Dat mensen in de landen waar wij werken geen support krijgen en toch zeggen: we gaan een Pride organiseren. Er gebeuren veel acties en dat is heel mooi om te zien. Dat is wat ons verbindt als community. We zijn er en we blijven er.”

Kijk de show hier terug.

Ena voor Free to be me
Hivos supporter Ena met de Free to be me button en faketattoo. Foto: Charlotte van Dalfsen

Hivos Pride Pakket

Supporters die ons werk in de aanloop naar en tijdens Pride steunden met een donatie kregen het Hivos Pride Pakket thuisgestuurd. Met de Free to be me faketattoo, sticker en button konden zij laten zien: ik ben trots op wie ik ben! Illustrator en activist Sioejeng Tsao maakte de unieke ontwerpen. Met de steun voor deze actie werken we aan gelijke rechten en inclusie van de LHBTIQ+ gemeenschap in meer dan 25 landen.

Veilig jezelf kunnen zijn is helaas allesbehalve vanzelfsprekend. We moeten aandacht blijven vragen voor discriminatie, geweld en uitsluiting. In Nederland en daarbuiten. Niet alleen met Pride, maar het hele jaar door.