Hivos - People Unlimited website

Header image
Header image

Doe je mee?

Steun moedige vrouwen die werken aan een gelijkwaardige samenleving.

Ja, ik doneer

Doe je mee?

Steun moedige vrouwen die werken aan een gelijkwaardige samenleving.

Ja, ik doneer
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Hivos Solidariteitsfonds

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een nieuwe start voor Diarriétou dankzij het Solidariteitsfonds

Om vrouwelijke ondernemers in Afrika en Azië de coronacrisis door te helpen, startten we eind vorig jaar het Solidariteitsfonds. Alleen al in Senegal hebben we, met steun van onze donateurs, 69 bedrijven en 594 ondernemers uit de brand geholpen. Dankzij bijdragen uit het fonds konden zij investeren in nieuwe technologieën om hun bedrijf aan te passen, hun voorraad grondstoffen opnieuw opbouwen en openstaande betalingen en leningen voldoen.

Een van deze vrouwelijke ondernemers is Diarriétou Sow. Ze heeft haar eigen tuinbouwbedrijf en verbouwt verschillende soorten groenen. In 2018 investeerde ze in een kleine waterpomp op zonne-energie om haar oude dieselgenerator te vervangen. De pomp bleek echter niet krachtig genoeg om haar hele terrein mee te irrigeren, en geld voor een grotere pomp had ze niet.

Toen de pomp vorig jaar kuren begon te vertonen, en er in de lockdown geen monteur kon komen, was Diarriétou ten einde raad. Zonder goedwerkende waterpomp kon ze niet genoeg groenten te verbouwen. De kleine oogst die ze had, was vanwege reisbeperkingen en het sluiten van de markt moeilijk te verkopen. Ook zag ze zichzelf gedwongen haar enige werknemer te laten gaan, omdat ze hem niet langer kon betalen.

“In de meer dan tien jaar dat ik in de tuinbouw actief ben, heb ik nog nooit zó in de knel gezeten. De markt werd ontoegankelijk door lokale beperkingen, ik kon geen deals meer sluiten met grote leveranciers uit de stad, en mijn producten moest ik uiteindelijk voor een derde van de prijs verkopen.”

Van bijna failliet naar een sterke onderneming

Een paar maanden geleden ontving Diarriétou een subsidie uit het Solidariteitsfonds. Samen met het spaargeld dat ze nog had, stelde dit haar in staat om te investeren in nieuwe apparatuur. Eindelijk kon ze een krachtigere zonnepomp aanschaffen. Met het overige deel deed ze een aanbetaling voor nog twee zonnepanelen om haar grotere pomp van genoeg energie te voorzien. Eindelijk heeft ze een irrigatiesysteem dat toereikend is voor de hele oppervlakte van haar land.

Nu haar waterprobleem is opgelost, kijkt Diarriétou uit naar het verhogen van haar productie en inkomen. Deze zomer plantte ze al nieuwe kool- en rapengewassen. Als alles volgens plan verloopt, betaalt ze de zonnepanelenleverancier binnen twaalf maanden terug.

Met financiële en technische ondersteuning van onze lokale partner Energy 4 Impact kan ze een ​​sterker en winstgevender bedrijf opbouwen, dat bestand is tegen toekomstige uitdagingen. Jean-César Ndione, coördinator bij Energy 4 Impact: “Diarriétou heeft haar bedrijf nieuw leven ingeblazen en haar landarbeider opnieuw kunnen aannemen. Nu is ze op weg om haar beste gewasopbrengst ooit te behalen, en dat is te danken aan de financiële boost uit het Solidariteitsfonds.”