Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Filmvertoning Back to Dignity

Op de avond van Prinsjesdag vindt het evenement Speak Up! plaats, dat in het teken staat van geëngageerd werk. Dichters, schrijvers en filmmakers presenteren werk waarin zij sociaal-maatschappelijk kwesties aankaarten. De vluchtelingencrisis, het integratiebeleid, werkloosheid en het basisinkomen, feminisme en het glazen plafond, homofobie, opwarming van de aarde en klimaatverandering, ouderenzorg… Het is maar een greep uit de talloze maatschappelijke thema’s waar Nederlandse kunstenaars dagelijks mee worstelen. 

Tijdens het evenement Speak Up! zullen dichters, schrijvers en filmmakers de vraag “Hoe denk je over morgen?” beantwoorden met woorden en beelden, waarmee zij hun mening over verschillende maatschappelijke issues uiten. Kunstenaars uit andere disciplines schuiven ook aan.

Op deze avond zal ook Back to Dignity vertoond worden. Deze film, die in samenwerking met Hivos gemaakt is, laat het verhaal zien van meisjes die ontsnapt of bevrijd zijn uit handen van IS. Voorzichtig proberen zij hun blik weer op de toekomst te richten. In totaal zijn duizenden Yezidi-vrouwen en -meisjes gevangen genomen door IS-strijders en door hen misbruikt, als slaaf verhandeld of gedwongen te trouwen. Het grootste deel van de vrouwen leeft nog in gevangenschap.

Back to Dignity is een film van Beri Shalmashi. Shalmashi is scenarist, regisseur en publicist voor onder meer De Volkskrant. Momenteel werkt ze met EO/IKON docs aan haar eerste lange documentaire ‘De Bergen Lonken’, over de Koerdische strijders, waaronder haar eigen ouders die vanuit de bergen probeerden het regime van Ayatollah Khomeini ten val te brengen.

Datum: dinsdag 19 september 2017
Tijd: 19:30 tot 22:30
Plaats: Vondelkerk, Vondelstraat 120, 1054 GS Amsterdam
Ticket: € 15,- (inclusief speciale lekkernij)

Lees hier meer over ons werk voor yezidi-vrouwen.