Hivos - People Unlimited website

Header image

Strijd je mee?

Help Hernán en andere oorspronkelijke bewoners het Amazonewoud te beschermen.

Ik steun Hernán
Alianza Ceibo

Strijd je mee?

Help Hernán en andere oorspronkelijke bewoners het Amazonewoud te beschermen.

Ik steun Hernán
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Ik steun Hernán

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Zo helpen we Hernán zijn Amazonewoud te beschermen

Het zal je niet zijn ontgaan, het Amazonewoud wordt ernstig bedreigd. De uitbuiting van het grootste regenwoud ter wereld neemt schrikbarende vormen aan. Gelukkig zijn er ook plekken waar de vernietiging wordt tegengehouden.

In Ecuador bijvoorbeeld. Daar verdedigen de oorspronkelijke bewoners van de Amazone hun grondgebied. Hernán is een van hen en hij vertelt:

Hernan beschermt het Amazonewoud

“Toen ik klein was, waren de oliemaatschappijen al actief in onze gebieden. Ze gaven ons cadeautjes en eten, dus ik had geen idee wat voor schade ze ons land toebrachten. Maar mijn grootouders, die me hebben opgevoed, leerden me dat we deze bedrijven geen toegang tot ons land moesten geven. Ze waarschuwden me dat ze onze natuur, onze cultuur en onze tradities zouden vernietigen”.

Samen met de leiders van drie andere inheemse bevolkingsgroepen werkt Hernán samen in ‘Alianza Ceibo’. Ze hebben de krachten gebundeld om hun landrechten te beschermen.

Onze aanpak

Vanuit Hivos steunen we de alliantie in vier stappen bij het beschermen van hun grondgebied.

Stap 1: verzamelen van bewijsmateriaal

Met een combinatie van satellietgegevens, moderne technische hulpmiddelen zoals drones en oeroude lokale kennis worden ontbossing, vervuiling en mensenrechtenschendingen vastgelegd.

Stap 2: de verantwoordelijken aanpakken

Zodra bewijs van illegale activiteiten is verzameld, wordt er actie ondernomen om degenen die het woud vernietigen en de oorspronkelijke bewoners bedreigen te stoppen. Op initiatief van de lokale gemeenschap wordt de publiciteit gezocht, wetshandhavers ingeschakeld en/of een rechtszaak gestart.

Stap 3: beschermen van activisten

Op alle mogelijke niveaus pleiten we voor erkenning en handhaving van de landrechten van de inheemse bevolking van het Amazonewoud. We ondersteunen activisten en mensenrechtenverdedigers bij het verbeteren van hun veiligheid.

Stap 4: delen van kennis

We brengen vertegenwoordigers van verschillende inheemse bevolkingsgroepen samen. Zo kan kennis worden gedeeld en vormen de groepen een collectief tegen de vernietiging van het regenwoud en hun grondgebied.

Historische overwinning voor het Amazonewoud

Deze aanpak werkt en Alianza Ceibo boekte dit jaar een grote overwinning. Op 26 april 2019 maakte een historische uitspraak een einde aan de voorgenomen olie-exploratie in zeven miljoen hectare grond in het Amazonegebied! Hernán was erg gelukkig met de uitkomst: “Het winnen van de rechtszaak was een zeer belangrijke stap vooruit in de strijd voor onze rechten. We hebben eindelijk enige erkenning van de staat gekregen voor onze zaak.” Ook in het hoger beroep werden de Waorani in het gelijkgesteld.

Help jij mee?

Samen met Hernán en andere leden van de alliantie bereiden we nieuwe rechtszaken voor. Help jij mee? Met jouw donatie steun je direct de moedige beschermers van het Amazonewoud. Alvast bedankt!