Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Het Nieuwe Spelalfabet presenteert de samenleving van nu

Op Maria en Xantippe na, bestaat het oude Nederlandse spelalfabet enkel uit ouderwetse, witte mannennamen. Daarom introduceert De Bovengrondse op donderdag 4 november Het Nieuwe Spelalfabet: een wetenschappelijk onderbouwde namenlijst die de huidige Nederlandse samenleving wél representeert. Hivos steunt dit mooie initiatief. 

Met Het Nieuwe Spelalfabet wordt het gesprek over de wit-mannelijke norm in alledaags taalgebruik geopend en hopen de initiatiefnemers dat meer mensen zich kunnen identificeren met onze taal. Via een website, (online) campagne, educatiemateriaal en talkshow plus expositie in Pakhuis de Zwijger kunnen alle Nederlanders kennismaken met Het Nieuwe Spelalfabet en de mensen die deze namen dragen.

Santi van den Toorn, een van de initiatiefnemers van het project en oprichter van De Bovengrondse: ‘Zoiets schijnbaar onbenulligs en alledaags als een spelalfabet laat natuurlijk een veel groter verschijnsel zien: het feit dat in onze hele samenleving ‘de witte man’ als norm geldt.’

Meer dan een namenlijst

Dat meer mensen dan alleen mannen zich kunnen herkennen in het spelalfabet is belangrijk. Wetenschappelijk onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat woorden en woordcombinaties die we in taal horen, meebepalen in de manier waarop we de wereld waarnemen en indelen. Daarnaast heeft onze woordkeuze een psychologisch effect en daarmee gevolgen voor mensen en samenleving.

Om de diversiteit van Het Nieuwe Spelalfabet te verbeelden, portretteerde taalwetenschapper, fotograaf en meervoudig Zilveren Camera winnaar Desiré van den Berg 26 naamdragers. Journalisten schrijver Jill Mathon interviewde deze mensen over hun naam, waarmee er nog meer achtergrondverhalen over voornamen en de daarmee gepaard gaande problemen en verwachtingen aan de oppervlakte verschenen.

De A van Anton, De B van Bernard en de C van Cornelis kunnen eindelijk met pensioen.

De namenlijst kwam tot stand in samenwerking met professor naamkunde dr. ir. Gerrit Bloothooft. Hierbij werd onder andere rekening gehouden met populariteit, onderscheidend vermogen, klank en afkomst. In vergelijking met het oude spelalfabet, zijn de namen van Het Nieuwe Spelalfabet veruit populairder onder de 50-minners. De lijst wordt gepresenteerd op donderdag 4 november in Pakhuis de Zwijger.

Het Nieuwe Spelalfabet is tot stand gekomen met steun van Hivos. Wij werken aan wereld die eerlijk en inclusief is, met ruimte voor onze unieke verscheidenheid. Een wereld waarin diversiteit gezien en gevierd wordt. Het alfabet en de prachtige portretten en bijbehorende verhalen zijn te vinden op de website van het Nieuwe Spelalfabet.

Over De Bovengrondse

De Bovengrondse is een feministische doe-tank die volledig wordt gerund door vrijwilligers. Eerdere succesvolle acties van hen waren Meer Vrouw op Straat, Het Damesverband en Abortus Redt Levens. Meer weten? Kijk op debovengrondse.nl.