Hivos - People Unlimited website

Header image

G20 moet arrestaties van mensenrechtenactivisten in Turkije aankaarten

Midden in de nacht van 6 juli kregen wij het bericht dat alle deelnemers van een ‘digital security’ training, georganiseerd door Hivos in Turkije, zijn gearresteerd en zonder het mogen raadplegen van een advocaat zijn vastgezet. Onder de gearresteerden bevinden zich een trainer uit Duitsland, een trainer uit Zweden, de directeur van Amnesty International in Turkije en Turkse activisten van diverse mensenrechtenorganisaties.

Hivos is zeer bezorgd over deze arrestaties, omdat we menen dat deze verband houden met het werk van de deelnemers in hun hoedanigheid als mensenrechtenverdedigers. We doen dan ook een beroep op de Turkse autoriteiten om ze onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. We doen een zelfde oproep aan EU Commissaris Johannes Hahn, die op dit moment Turkije bezoekt.

Hivos maakt zich tegelijkertijd grote zorgen over de afnemende ruimte voor het maatschappelijk middenveld en mensenrechten in Turkije. Die ontwikkeling gaat in de afgelopen jaren steeds sneller en heeft geleid tot de huidige situatie: een repressief klimaat met steeds minder ruimte voor tegengeluid. Hivos, Amnesty International en Front Line Defenders doen een beroep op de overheden van de G20 landen om deze kwestie aan te kaarten op de G20 bijeenkomst in Hamburg.

Wereldwijd zien wij meer en meer overheden mensenrechtenactivisten onderdrukken en de civiele ruimte inperken, ook op internet. Dit is waarom Hivos werkt met maatschappelijke krachten om er zeker van te zijn dat zij hun werk kunnen doen en online hun activiteiten veilig kunnen uitvoeren.