Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Mrs. F.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hivos en Internationaal Filmfestival Assen geven vrouwen een podium

Op 11, 12 en 13 maart kun je in Assen terecht voor prachtige films die stereotiepe sekse- en genderrollen doorbreken. Internationaal Filmfestival Assen viert vrouwelijke filmmakers en versterkt hun positie in de filmwereld. Ook dit jaar is Hivos partner.

Over de hele wereld steunen wij dappere vrouwen die strijden voor gelijke rechten en kansen en bieden we hen een podium om anderen te inspireren. Dat is waar Hivos en Internationaal Filmfestival Assen elkaar vinden: de kracht van film om gesprekken te openen en diversiteit zichtbaar te maken.

De indrukwekkende documentaire Mrs. F. is daar een prachtig voorbeeld van. Het laat zien hoe de bevlogen Ifeoma Fafunwa in Nigeria, een van de landen waar wij actief zijn, theater inzet om vrouwen een stem te geven. Op 12 maart is er een speciale vertoning van Mrs. F. met verdiepend nagesprek. Ifeoma Fafunwa, die voor het festival naar Nederland komt, en vrouwenrechtenexpert Lucy Mungala van Hivos vertellen over gender(on)gelijkheid in Nigeria en daarbuiten en gaan in gesprek over wat we kunnen doen om dit aan te pakken. Ter voorbereiding op deze bijzondere voorstelling spraken we Ifeoma over haar missie en wat haar beweegt om in actie te komen tegen het patriarchaat

Mrs. F. is een van de drie films die wij kozen voor de Hivos-selectie. Deze films zijn tijdens het weekend van 11, 12 en 13 maart te zien in DNK in Assen. Een aantal films is ook online te zien tijdens het festivalweekend.

Mrs. F.

De Nigeriaanse theaterregisseur Ifeoma Fafunwa strijkt neer in de drijvende sloppenwijk Makoko voor een productie van haar toneelstuk over vrouwenonderdrukking. In de hoofdrollen: dappere lokale vrouwen die langzaam maar zeker de moed vinden om de waarheid te zeggen tegenover hun hele gemeenschap. Kan Ifeoma doordringen tot de meisjes? En lukt het ze om de stiltecultuur – zo dominant in Nigeria – te doorbreken? Krachtig, inspirerend en onthullend.

Kun je er niet bij zijn in Assen? Kom dan naar de film mét Q&A op Internationale Vrouwendag op 8 maart in Rialto in Amsterdam.

Colors of Tobi

De 16-jarige Tobi woont in een klein dorpje in Hongarije. Hij is geboren als Jazmine, maar identificeert zich als jongen. Tobi’s ouders staan onvoorwaardelijk achter hem, maar worstelen met de acceptatie van hun nieuwe zoon door het verdriet om het verlies van hun dochter. Ondertussen loopt Tobi steeds meer aan tegen de labels en grenzen van de transgender gemeenschap. Een krachtig en hartverwarmend portret van een liefdevol gezin, over acceptatie, opgroeien en loslaten.

Along the Way

Op hun vlucht naar Europa raken de Afghaanse zussen Zahra en Fatima hun familie kwijt. De 19-jarige tweeling belandt in Istanboel, waar ze moeten zien te overleven in een wereld van mensensmokkelaars en drugsdealers. Ze dromen van een weerzien met hun moeder en zusjes, maar hoe komen ze aan geld om over te steken naar Europa? De keuzes en dilemma’s waar ze voor komen te staan, stellen niet alleen hun relatie op de proef, maar ook hun geweten. Een actuele en invoelende film, die de hartverscheurende situatie aan de randen van Europa zichtbaar maakt.

Ga voor meer informatie over de films en tijden naar de website van het festival.