Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hivos financiert gedurfde LHBTI-film in Guatemala

In de film Try on my shoes volgen we Diego en Marissa. Twee mensen die worstelen met hun identiteit. Diego is een dove jongen die op mannen valt, waardoor hij vooral in het nachtleven in onveilige situaties belandt. Marissa wordt geconfronteerd met zichzelf en zijn omgeving wanneer hij verliefd wordt op een transvrouw.

De verhalen van Diego en Marissa staan niet op zichzelf. Ze zijn herkenbaar voor veel LHBTI’s in Guatemala. Ondanks maatregelen die discriminatie en stigmatisering moeten wegnemen, zoals wettelijke acceptatie van het homohuwelijk, loopt de praktijk vaak nog achter. Deze film probeert daar verandering in te brengen.

Try on my shoes vraagt kijkers zich te verplaatsen in de hoofdpersonen en met een andere blik naar gender en seksualiteit te kijken. De makers van de film, Josué Gomez en Gaby Castillo, een homo en een transvrouw, weten als geen ander hoe moeilijk het is om op te groeien in een land waar je niet geaccepteerd wordt zoals je bent. Met dit project willen ze iets doen voor hun gemeenschap en laten ze zien dat het tijd is voor verandering in hun land.

De kracht van film

Op dit moment leggen Josué en Gaby de laatste hand aan hun film, die door Hivos gefinancierd wordt. Wij geloven dat film bij uitstek een middel is om taboes te doorbreken en sociaal-culturele gevoeligheden bespreekbaar te maken. Eerder steunden we een filmmaker in oorlogsgebied, hielpen we mee de LHBTI-documentaire Out & About te realiseren en zijn we jarenlang hoofdsponsor geweest van het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR).

Niet zonder jouw steun

Try on my shoes wordt mogelijk door onze donateurs. En dat is niet het enige; ook op andere manieren werken we, samen met lokale partners, aan acceptatie en inclusie van de LHBTI-gemeenschap. Zo lobbyen we voor gelijke rechten, strijden we voor toegang tot gezondheidszorg voor iedereen en steunen we lokale organisaties die slachtoffers van discriminatie en geweld bijstaan door ze juridische steun en een veilig onderkomen te bieden.

Draag je ook bij aan een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn?