Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hivos & Hubert Bals Fonds

Het Hubert Bals Fonds is opgericht met het doel om hulp te bieden bij de realisatie van opvallende of dringende speelfilms van innovatieve en getalenteerde filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa.

Het Hubert Bals Fonds geeft bijdragen die vaak een cruciale rol spelen om de filmprojecten inderdaad te kunnen gaan maken. Het fonds ondersteunt bij scenario-ontwikkeling, de productie en de distributie in het land van herkomst. Verder stimuleert het fonds samen met het IFFR en het Nederlands Filmfonds de betrokkenheid van Nederlandse filmproducenten bij internationale filmprojecten.

Hoewel het fonds nadrukkelijk de financiële aspecten van een project beziet, blijven de inhoud en de artistieke waarde van doorslaggevende betekenis. Sinds de oprichting van het fonds in 1988 (vernoemd naar IFFR oprichter en directeur Huub Bals), hebben meer dan 1000 projecten uit Afrika, Azië, Latijns Amerika, het Midden-Oosten en delen van Oost-Europa een bijdrage ontvangen. Ongeveer 80% van deze projecten zijn gerealiseerd of in productie. Het International Film Festival Rotterdam vertoont jaarlijks de meerderheid van de recent gerealiseerde films die zijn ondersteund door het Hubert Bals Fonds.

Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Creative Europe MEDIA programma van de Europese Unie, HIVOS, Stichting Dioraphte, Lions Club L’Esprit du Temps, het Nederlands Filmfonds en IFFR’s Tiger Film Mecenaat.