Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Alina Bijl
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hivos partner van Women’s March Nederland

In de aanloop naar Internationale Vrouwendag wordt er op zondag 7 maart gedemonstreerd in het Nelson Mandelapark in Amsterdam. De Women’s March wordt sinds 2017 georganiseerd en vraagt aandacht voor de rechten en behandeling van vrouwen. Jaarlijks trekt de march zo’n 10.000 tot 15.000 mensen. Hivos is dit jaar partner.

De initiatiefnemers strijden voor gelijkheid, anti-racisme en inclusie. Dit jaar staat de Women’s March in het teken van de verkiezingen. In de weken en dagen voorafgaand aan de demonstratie worden er in samenwerking met Pakhuis De Zwijger talkshow-avonden georganiseerd die via een livestream zijn te volgen. Er zal o.a. gesproken worden over ongelijke lonen, seksueel en huiselijk geweld, discriminatie en ondervertegenwoordiging in de media en politiek.

Op Internationale Vrouwendag op 8 maart blikken we samen met de Women’s March in een talkshow terug op de demonstratie en gaan we in gesprek over internationale solidariteit en de positie van vrouwen wereldwijd. Hivos maakt zich al jaren sterk voor gelijkwaardigheid en vrouwenrechten. Dat doen we door het steunen van campagnes en vrouwenbewegingen, en door het helpen opzetten en versterken van lokale organisaties. Zodat vrouwen en meisjes zelf kunnen beslissen over hun leven, hun lichaam en over hun seksualiteit.

Organisatie

De organisatie van de Women’s March is in handen van Stichting WMNL. Het bestuur bestaat uit Naomie Pieter (BLM en Black Queer & Trans Resistance), Dymfke van Lanen (COC), Enaam Ahmed Ali (S.P.E.A.K. en VN Vrouwen) en Santi van den Toorn (De Bovengrondse). Zij hebben allen een achtergrond die past bij het geluid die Women’s March Nederland uitdraagt, als stem voor inclusie, diversiteit en gelijkheid. De directie wordt gevormd door June ten Have en Aashna Sewpersad. De organisatie bestaat verder uit zo’n zestig andere vrijwilligers.

Corona

Bij voorgaande demonstraties liepen deelnemers vanaf de Dam naar het Museumplein. In verband met de coronamaatregelen heeft de organisatie gekozen voor een statische demonstratie in het Nelson Mandelepark met een podiumprogramma. Er zullen markeringen op het grasveld worden geplaatst, zodat er 1,5 meter afstand in acht kan worden genomen. Het dragen van een mondkapje wordt streng geadviseerd. De organisatie houdt rekening met andere mogelijke restricties en is daarover in contact met de Gemeente Amsterdam. We roepen op om de demonstratie via de livestream te volgen.

Kijk voor meer informatie op de website van Women’s March Nederland.