Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hivos reageert op verkiezingsuitslag

De uitslag van de verkiezingen is ontnuchterend

Nederland is naar de stembus gegaan en de PVV van Geert Wilders is de grote winnaar. Coalitiepartijen hebben fors verloren en uit analyses blijkt dat veel Nederlanders zich zorgen maken om beschikbare woningen, migratie, toegang tot zorg en betaalbare boodschappen. De complexe taak om een coalitie te vormen ligt nu voor. Daarbij kan de democratische stem van de kiezer niet genegeerd worden. En tegelijkertijd maken wij ons zorgen.

In een democratie moet de meerderheid minderheden beschermen. In ons werk over de hele wereld zien wij hoe snel de rechten van minderheden onder druk kunnen komen te staan. Het is om die reden alarmerend dat de PVV bepaalde groepen in de samenleving uitsluit. Want volgens het verkiezingsprogramma van de partij is er in Nederland geen plek voor moskeeën en de koran. Bovendien heeft de PVV het over genderwaanzin en diversiteitsgeneuzel, waarmee het hele groepen uitsluit om zichzelf te zijn.

Nederland is wereldwijd een voorvechter van mensenrechten. Dat is niet meer geloofwaardig als we in ons eigen land mensen buitensluiten om wie ze zijn.

Nederland en de wereld

Ons land bestaat niet in een vacuüm. De zorgen die in Nederland leven over bestaanszekerheid, bestaan wereldwijd. Het opwarmende klimaat maakt delen van de wereld onveiliger en steeds minder leefbaar. De rechten van vrouwen en de LHBTIQ+ gemeenschap worden op veel plekken op steeds grovere wijze geschonden.

Nederland kan daarin een verschil maken, en we roepen een toekomstige regering dan ook op om te blijven investeren in het bevorderen van mensenrechten, de wereldwijde armoedebestrijding en internationaal klimaatbeleid.