Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat worden voor educatie en activisme voor de rechten van transgenders.

De half uur durende film m/f/x volgt drie personen in drie verschillende landen: een transvrouw in Honduras, een transman in Vietnam en een non-binaire persoon in Nederland. Hun verhalen laten zien hoe transpersonen wereldwijd nog steeds moeten vechten tegen discriminatie en geweld. Daarmee hopen de makers het publiek inzicht te geven in hoe het is om trans te zijn.

Van Honduras naar Vietnam

Eind oktober zijn de opnamen begonnen in Honduras. Shantal Mungia is daar de eerste transvrouw die een opleiding journalistiek heeft afgerond aan de universiteit. Shantal begon ooit als sekswerker en heeft nu haar eigen show op de nationale televisie.

Op dit moment is de crew in Vietnam, waar ze een transman volgen en zijn uitdaging om veilige en legale hormoonbehandelingen te krijgen. Op 20 november is het team in Hanoi voor de Internationale Transgender Gedenkdag.

Internationaal bereik

m/f/x gaat naar verwachting eind maart 2019 in première. Filmmaker Koen Suidgeest en directeur van Human Rights in the Picture Nadja Houben maakten eerder al – ook met steun van Hivos – de prachtige documentaire Out & About over twee gays en een lesbiënne uit Rusland, Indonesië en Kenia en hun ouders. Out & About is in meer dan 40 landen vertoond en wordt nog dagelijks ingezet voor educatie en activisme. De verwachting is dat de nieuwe documentaire hetzelfde bereik zal hebben.

Hivos & films

Hivos gelooft in de kracht van film om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken en stigmatisering weg te nemen. Zo financieren we op dit moment ook een LHBTI-film in Guatemala, steunden we eerder een filmmaker in oorlogsgebied en zijn we jarenlang hoofdsponsor geweest van het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR).