Hivos - People Unlimited website

Header image
Carole Tuimur

In aanloop naar IDAHOT op 17 mei, de internationale dag tegen homofobie, bifobie en transfobie, delen we verhalen uit de landen waar Hivos zich inzet voor de LHBT-gemeenschap.

In meer dan 25 landen werken we samen met LHBT-organisaties en activisten. Die samenwerking gaat vaak al tientallen jaren terug. Langzaam maar zeker werken we aan verandering. Nu, tijdens de coronacrisis, horen we verontrustende verhalen over toegenomen discriminatie en uitsluiting.

“Deze crisis maakt opnieuw duidelijk dat geen enkele ramp mensen in gelijke mate raakt. Groepen die vóór de uitbraak van coronavirus al aan de randen van de samenleving stonden, krijgen nu de grootste klappen te verduren”, vertelt Justus, specialist seksuele rechten en diversiteit bij Hivos. Drie andere Hivos-specialisten vertellen wat zij nu zien gebeuren in hun regio:

Andrew vanuit Kenia

“In Oost-Afrika is de LHBT-gemeenschap zwaar getroffen door de coronacrisis”, vertelt Andrew vanuit Nairobi, Kenia. “Stigmatisering en discriminatie nemen toe. LHBT’s worden ervan beschuldigd de oorzaak te zijn van deze pandemie. Het resultaat is dat zij hun banen kwijtraken, moeite hebben om aan voedsel en onderdak te komen en beperkt toegang hebben tot gezondheidszorg. Met toenemende depressies en zelfmoordpogingen als gevolg.”

Kayla vanuit de Filipijnen

“Net als andere delen van de wereld zijn we in de Filipijnen zwaar getroffen door de coronacrisis.” Aan het woord is Kayla, werkzaam voor Hivos in de Filipijnen. “We zien hoe kwetsbare groepen, zoals de LHBT-gemeenschap, nog meer worden uitgesloten. Veel van hen hebben hun baan verloren. Sommigen hebben het mentaal zwaar, omdat ze er helemaal alleen voor staan. Anderen zijn het slachtoffer van huiselijk geweld en misbruik en leven nu noodgedwongen met hun geweldplegers samen.”

Sergio vanuit Costa Rica

Sergio werkt vanuit Costa Rica voor Hivos Latijns-Amerika en de Caraïben. “De coronacrisis maakt ongelijkheden, stigmatisering en discriminatie van de LHBT-gemeenschap, vooral van transgender personen, alleen nog maar duidelijker. Zo zijn er bijvoorbeeld maatregelen die bepalen wanneer je thuis moet blijven en wanneer je naar buiten mag, gebaseerd op sekse. Dit heeft grote financiële gevolgen voor hen die sterk afhankelijk zijn van hun dagelijkse inkomsten om in hun levensbehoeften te kunnen voorzien.”

Doorbreek de stilte tijdens IDAHOT

We roepen iedereen op om tijdens IDAHOT betrokkenheid te tonen aan LHBT’s over de hele wereld. Andrew vertelt waarom dat belangrijk is: “We hebben je steun nodig, zodat we ervoor kunnen zorgen dat de LHBT-gemeenschap sterk blijft en nu niet opgeeft. Samen kunnen we de stilte doorbreken en ons uitspreken tegen stigmatisering, discriminatie en vervolging van LHBT’s.”

Doe mee!

Toon je betrokkenheid en doe mee met IDAHOT. Laat je e-mailadres achter om op de hoogte te blijven van onze speciale IDAHOT actie en hoe jij mee kunt doen. Schrijf je hier in.