Hivos - People Unlimited website

Header image
Paulo Paulinho Guajajara, foto: Media India
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inheemse bosbeschermer vermoord: Brazilië verzuimt bescherming inheemse gebieden

Hivos veroordeelt het geweld tegen inheemse volkeren en betuigt steun aan het Guajajara-volk vanwege de moord op bosbeschermer Paulo Paulinho Guajajara op vrijdag 1 november.

De inheemse bosbeschermer Paulo Paolinho Guajajara werd doodgeschoten door illegaal binnengedrongen houthakkers. Dat gebeurde in het inheemse gebied Araribóia, in de Amazonestaat Maranhao. Volgens de tot nu toe verkregen informatie werd in de hinderlaag ook nog een andere bosbeschermer, Laércio Guajajara, neergeschoten. Een van de indringers werd naar verluidt ook gedood.

Treurig genoeg gebeurt dit in de week waarin acht Braziliaanse inheemse leiders een tour door Europa maken. Op dit moment vragen zij in Nederland aandacht voor de invasies en het geweld tegen de inheemse bevolking. Zij roepen de Europese politiek en het bedrijfsleven op om in actie te komen tegen zulk geweld. Ontbossing vindt vooral plaats voor de teelt van soja, geproduceerd voor veevoer voor onder meer de Europese markt. Ook Sonia Guajajara, die tot dezelfde inheemse groep behoort als de vermoorde Paulo, maakt deel uit van deze inheemse delegatie in Europa. Op haar social media account schrijft zij over de moord:

“Familieleden, de geschiedenis zal het ons niet vergeven als we stilzwijgend toekijken of medeplichtig zijn aan deze tragedie! Het geweld waar we vandaag de dag mee te maken hebben met illegale houtkap zal op een geautoriseerde manier toenemen.

We kunnen niet onderhandelen over ons leven, ons grondgebied om aan de eisen van het kapitalisme te voldoen. We kunnen niet egoïstisch zijn en alleen aan ons, onze kinderen of kleinkinderen denken. De garantie voor toekomstige generaties is in onze handen. We moeten bijdragen aan een beter milieu voor hen.”

Falen Braziliaanse overheid

Vanwege het laakbaar falen van de Braziliaanse staat om de inheemse gebieden effectief te beschermen, heeft een groep inheemse Forest Guardians, onder wie Paulo Paolinho Guajajara en Laércio Guajajara, deze rol overgenomen. Zij krijgen te maken met alle risico’s en verantwoordelijkheden van dien. De inheemse gebieden in deelstaat Maranhão worden regelmatig binnengedrongen door landrovers en houthakkers. Het is een ongelijke strijd. De kleine groepen inheemse forest guardians riskeren hun leven om hun thuis en hun volk te verdedigen.

Paulo en Laercio zijn de meest recente slachtoffers van een Braziliaanse staat die weigert te voldoen aan zijn grondwettelijke plicht om de inheemse bevolking en gebieden te beschermen.

Hivos veroordeelt alle geweld dat het gevolg is van het onvermogen van de staat om zijn plicht te vervullen om alle inheemse gebieden en volken in Brazilië te beschermen. Wij eisen dat de regering onmiddellijk actie onderneemt om verder geweld en doden in de regio te voorkomen.

Wij leven mee met de dappere Guajajara-krijgers van het Arariboia inheems gebied en met de beste bosbeschermers in heel Brazilië die dagelijks vechten voor hun bestaansrecht.

Bosbeschermer Paulo Paulinho Guajajara vermoord
Paulo Paulinho Guajajara, foto: Media India