Hivos - People Unlimited website

Header image
REUTERS/Mohamed Azakir
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lokale organisaties in Beiroet verdienen onze steun

Het is twee weken geleden dat Beiroet en zijn bewoners zijn getroffen door verwoestende explosies in een pakhuis in de haven van de stad. Nog steeds is iedereen druk bezig de omvang en impact van deze ramp te verwerken en de slachtoffers te helpen. Lokale maatschappelijke organisaties gaan daarin voorop en zij verdienen onze support.

Op 4 augustus beschadigen de explosies grote delen van de stad. Meer dan tweehonderd mensen komen daarbij om het leven, 6.000 mensen raken gewond. Geschat wordt dat zo’n 300.000 mensen voorlopig niet meer in hun beschadigde huizen kunnen wonen.

Ook de medewerkers van het lokale Hivos-kantoor zijn geraakt. Een collega heeft een familielid verloren, van andere collega’s zijn familie en vrienden gewond geraakt. Van bijna iedereen is het huis beschadigd. Als Hivos leven we intens mee met de overlevenden en hun families die deze ramp moeten verwerken en hun leven en stad opnieuw moeten opbouwen.

Falend politiek leiderschap

De explosies in Beiroet zijn een nieuwe tegenslag voor de bevolking van Libanon, die keer op keer slachtoffer is van falend politiek leiderschap. De regering mist de steun en het vertrouwen van haar kiezers en heeft de economie de afgerond ingejaagd. En dat in een land dat al jarenlang miljoenen vluchtelingen opvangt, het hoogste aantal per hoofd van de bevolking ter wereld. De bevolking van Libanon is nu niet alleen in rouw, maar ook in shock en vooral erg boos.

Moedige maatschappelijke organisaties in Beiroet

In tijden van crisis zoeken we normaal gesproken steun bij de overheid. Maar in Libanon zijn het moedige maatschappelijke organisaties en lokale gemeenschappen die als eersten in actie komen. Zij bieden noodhulp, zoeken naar vermiste personen, ruimen het puin van de straten en stellen hun huizen open voor degene die geen huis meer hebben. Ook eisen ze gerechtigheid en een volledig en transparant onderzoek naar de oorzaak van de explosies.

Samen met onze lokale partners in Beiroet brengen we nu in kaart welke steun zij op korte termijn nodig hebben. Via humanitaire organisaties in Nederland en vanuit ons samenwerkingsverband Alliance2015 zorgen we ervoor dat die hulp ook zo snel mogelijk geboden wordt.

Rechtstreeks ondersteunen

Hivos roept regeringen en internationale instellingen op om Libanese maatschappelijke organisaties ter plaatse rechtstreeks te ondersteunen. Ook vragen we internationale donoren ervoor te zorgen dat de hulp de meest kwetsbare en meest getroffen gemeenschappen bereikt. Het zijn namelijk die lokale organisaties die een cruciale rol spelen bij het opnieuw opbouwen van de getroffen de stad. Zij verdienen onze steun en middelen meer dan ooit.