Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Revolutionaire overwinning voor inheemse rechten in Ecuador beschermt het Amazone regenwoud tegen goudmijnen

De Kofan van Sinangoe, een groep inheemse bewoners in de Amazone, heeft een belangrijke rechtszaak gewonnen, waardoor de Ecuadoraanse overheid wordt gedwongen om alle concessies voor mijnbouw op en rond hun woongebied in te trekken. Concreet betekent dit dat meer dan 32.000 hectare regenwoud kan worden beschermd tegen de verwoestende invloed van goudmijnen op natuur en mens.

De rechtbank in Ecuador accepteerde voor het eerst bewijsmateriaal over milieuvervuiling als gevolg van mijnbouw. De Kofan gemeenschap heeft dit, met hulp van lokale organisaties Ceibo Alliance and Amazon Frontlines, in haar leefgebied verzameld en vastgelegd. De rechtbank veroordeelde de mijnbouwbedrijven voor het schenden van de inheemse rechten op water, voedsel en een gezond milieu, en verklaarde 52 concessies voor mijnbouw ongeldig.

In ons programma Alle Ogen op de Amazone steunen wij Ceibo Alliance and Amazon Frontlines. De overwinning die zij samen met de Kofan gemeenschap hebben behaald, is een enorme opsteker en inspiratie voor inheemse volken en landbeschermers die strijden tegen ontbossing. Niet alleen in de Amazone maar ook wereldwijd.

Lees ook: Nieuw bewijs voor moedwillige vernietiging van de Braziliaanse Amazone