Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Trainingen geven Yezidi-vrouwen de moed om vooruit te kijken

“Sommige vrouwen zitten al drie jaar in het kamp. Ze zijn veilig, maar verder lijkt hun leven stil te staan”, zegt programmamedewerker Jantine van Herwijnen die in oktober een vluchtelingenkamp in Irak bezocht waar Hivos met een lokale partner actief is.

In Irak zijn de afgelopen jaren duizenden vrouwen en meisjes ontvoerd door IS-strijders. De vrouwen behoren tot de Yezidi’s of andere minderheden in Irak en werden gevangen gehouden, misbruikt en als slaaf verhandeld. Vrouwen die zijn ontsnapt of bevrijd komen terecht in één van de grote vluchtelingenkampen.

Verwoeste dorpen

“De vrouwen keren het liefst terug naar hun dorpen, maar die zijn vaak verwoest of het is er nog niet veilig genoeg. Ze hebben daardoor geen andere keuze dan in het kamp te blijven”, vertelt Jantine. Met partnerorganisatie EMMA heeft Hivos ervoor gezorgd dat er psychische hulp is in de kampen en de vrouwen zich er veilig voelen. “Nu de tijd verstrijkt willen we meer voor hen doen en dankzij de steun van Nederlandse donateurs is dat nu mogelijk.”

Trainingen

Door het leven in het kamp hebben de vrouwen het gevoel dat ze stil staan, zich niet ontwikkelen en geen kans hebben op een betere toekomst. “Vooral jonge vrouwen worstelen daarmee” zegt Jantine. “Er is bijvoorbeeld alleen basisonderwijs in het kamp. We geven daarom nu trainingen, zoals fotografie, ICT of theater. We hebben er een aantal gedaan als proef en dat was een groot succes. De vrouwen zijn even niet meer bezig met het verleden, maar werken aan iets nieuws en ontwikkelen zichzelf. Het geeft ze energie en de moed om weer vooruit te kijken.”

Dankzij bijdragen van Nederlandse donateurs kunnen de komende tijd 50 vrouwen deelnemen aan een training.

Steun ook de opvang van IS-slachtoffers in Irak. Klik hier om te doneren.