Hivos - People Unlimited website

Header image

Help je mee?

Help Shantal en andere activisten in de strijd voor gelijke rechten en eerlijke kansen voor LHBTI's.

Ik steun LHBTI-activisten

Help je mee?

Help Shantal en andere activisten in de strijd voor gelijke rechten en eerlijke kansen voor LHBTI's.

Ik steun LHBTI-activisten
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Ik steun LHBTI-activisten

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Van de straat naar een eigen tv-show

Hoe is het om transgender te zijn in Honduras? Shantal is een van de drie personen die we volgen in de documentaire m/f/x. De film ging vorige week in première tijdens de Roze Filmdagen in Amsterdam. We spraken met Shantal, die speciaal voor deze vertoning in Nederland was.

Honduras is geen veilig land. Voor transgenders is discriminatie er aan de orde van de dag en geweld is geen uitzondering. Ze worden uitgesloten van onderwijs en kunnen geen baan vinden, waardoor veel van hen op straat belanden als sekswerker. Zo ook Shantal. Tot ze besloot dat dit niet haar lot was. Op eigen kracht wist ze zich aan dit bestaan te ontworstelen en rondde ze met succes een studie journalistiek af. Inmiddels heeft ze haar eigen tv-programma waarin ze de taboes rondom seksualiteit bespreekbaar maakt.

Hoe is je tv-carrière op je pad gekomen?

“Op de faculteit van mijn universiteit werd een missverkiezing georganiseerd. Ik had me ingeschreven om mee te doen, maar werd later uit de verkiezing gezet omdat ik trans ben. Daar liet ik het niet bij zitten. Ik heb me toen hardop uitgesproken tegen deze vorm van discriminatie. Uiteindelijk kwam de rel bij verschillende nieuwsmedia terecht. Daardoor werd ik ineens bekend, ook omdat ik de enige transpersoon binnen de universiteit was.” Daarna ging het snel, legt Shantal uit. “Een televisiezender dat een interview met me had gezien was geïnteresseerd om met me samen te werken. Ze boden me een baan aan en zo ging ik de straat op om mensen te interviewen over onderwerpen als de pil en condoomgebruik. Uiteindelijk kreeg ik mijn eigen show.”

Heeft je bekendheid een grote invloed op je leven gehad?

“Ja. Mensen tonen meer respect. Ze zijn nieuwsgierig naar me geworden door het programma en vinden het leuk om me te leren kennen. Daardoor hebben ze misschien ook iets meer begrip gekregen. Niet alleen voor mij, maar ook voor de onderwerpen die ik aankaart in mijn programma. Zo lijkt er langzaam meer openheid te ontstaan.” Shantal is trots op haar werk. “Met mijn programma kan ik laten zien: kijk, de wereld is divers. Door daar informatie over te geven, gaan mensen er ook op een andere manier naar kijken.”

Hoe is het om transgender te zijn?
Foto: Koen Suidgeest

Wat is de grootste uitdaging voor een transgender in Honduras?

“Dat het onmogelijk is om onze genderidentiteit te veranderen. Daar loop je elke dag tegenaan. Bijvoorbeeld als je in de rij bij de bank aan het wachten bent en je naam wordt omgeroepen. Dan kijken mensen raar op, omdat mijn naam niet bij mijn uiterlijk past. En voor elke officieel document moet ik weer op de foto als man. Je kan nooit overal helemaal jezelf zijn. Dat is heel lastig en pijnlijk.”

Je vertelde dat je als transgender veel te maken hebt discriminatie. Doet de overheid daar iets aan?

“Honduras kent veel op haat gebaseerde criminaliteit en er heerst een hoge mate van straffeloosheid. Veel aanvallen op transgenders blijven daardoor ongestraft. Er gebeurt vaak helemaal niks. Moorden worden niet opgehelderd, niemand wordt opgepakt. Dat is heel moeilijk voor ons. Het is heel onveilig.”

Waarom heb je besloten mee te werken aan m/f/x?

“In eerste instantie wilde ik mijn eigen verhaal vertellen zodat andere mensen daarvan kunnen leren en kunnen zien dat het niet makkelijk is als transpersoon in Honduras. Het is belangrijk dat transpersonen een voorbeeld hebben en dat zij zich kunnen herkennen en identificeren.”

Wat hoop je dat het effect van de documentaire zal zijn?

“Ik wil bijdragen aan verandering. Ik wil diversiteit zichtbaar maken, zodat mensen zich daaraan kunnen spiegelen.” Ze is trots op haar bijdrage aan de productie. “Zo kan ik over de hele wereld laten zien wat de realiteit is in andere landen. Ik wil mensen de ogen openen.”

m/f/x is een productie van Koen Suidgeest in samenwerking met Human Rights in the Picture en is mogelijk gemaakt met steun van Hivos en onze donateurs. We willen m/f/x over de hele wereld laten zien zodat we seksuele diversiteit en identiteit bespreekbaar te maken.