Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vertical Atlas: een bijzondere kijk op digitale transformatie

Hoe begrijpen we digitale transformatie en de talloze wereldwijde implicaties ervan? Hoe kunnen we navigeren door de snel veranderende digitale geopolitiek vandaag de dag? Een atlas kan uitkomst bieden.

De meeste mensen zien een atlas als een verzameling kaarten van de aarde en haar verschillende regio’s. Maar de nieuwe publicatie Vertical Atlas (ArtEZPress, 2022) is anders. Het is een tool die onze huidige technologische werkelijkheid verkent door middel van diagrammen, interviews, essays en kunstwerken. Samengesteld door een diverse groep gerenommeerde kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en technologen. Met hen onderzoeken we lithiummijnen in de Democratische Republiek Congo, verkennen we onderzeese glasvezelkabels in de Atlantische Oceaan en bezoeken we de online vervoersapps van China.

De telefoon heeft alles veranderd

De Keniaanse schrijver en onderzoeker Nanjala Nyabola is een van de bijdragers aan Vertical Atlas. Ze is de auteur van Traveling While Black: Essays Inspired by a Life on the Move (2020). Als sneak preview van het boek kun je haar essay The Phone Changed Everything te lezen, waarin ze de politieke economie van de mobiele telefoon in Kenia onderzoekt.

Met behulp van de “Vertical Atlas”-benadering illustreert Nyabola de relatie tussen de telefoon en macht op verschillende niveaus van de samenleving. “In een nieuw tijdperk dat wordt bepaald door verbinding en ontkoppeling, stelt de politiek van de mobiele telefoon verschillende debatten – over toezicht, staatsmacht, de ethiek van gegevensverzameling, privacy en meer – op scherp”, schrijft ze.

Vertical Atlas

Boeklancering en opening tentoonstelling

Vertical Atlas wordt op 27 oktober gelanceerd in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, van 20.00 tot 22.00 uur. Op het programma staan ​​een keynote speech van Nanjala Nyabola en Benjamin H. Bratton en een performance van kunstenaar Francois Knoetze. Een livestream is hier te volgen. Wil je er persoonlijk bij zijn, dan kun je een ticket reserveren. Na de lancering is de inhoud van het boek tot 27 november te zien in een tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut.

Het boek is vanaf 27 oktober verkrijgbaar bij ArtEZ Press en vanaf 27 oktober digitaal toegankelijk op www.verticalatlas.net.

Hivos en Het Nieuwe Instituut

Vertical Atlas is het resultaat van een vierjarige samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut en Hivos. In ons Digital Earth research fellowship onderzoeken kunstenaars onze huidige technologische realiteit. De fellowship is onderdeel van ons programma Resource of Open Minds (R.O.O.M.). Het ondersteunt wereldwijd kunstenaars en makers van kritische content die streven naar openheid en sociale verandering.