Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Victoria Clinic: eindelijk goede zorg voor Filipijnse transgendervrouwen

Gespecialiseerde zorg voor transgendervrouwen is er nog bijna niet in de Filipijnen. De Victoria Clinic in de hoofdstad Manilla is de eerste in de wijde omtrek die deze groep met open armen ontvangt. De kliniek werd voor 50 procent gefinancierd door onze particuliere Nederlandse donateurs en opende zijn deuren in januari 2017. Het is een veilige haven voor transgenders en een motor achter sociale verandering.

Supersnel testen op HIV

“In de Victoria Clinic doen we lichamelijk onderzoek en kunnen we supersnel testen op hiv, binnen 20 minuten heb je de uitslag”, vertelt Loyd Norella van Hivos. “Onze volgende stap zou zijn om ook hormoonbehandeling te bieden, maar dat is op dit moment nog illegaal in de Filipijnen. Laat staan de geslachtsveranderende operatie zelf. Daarnaast werken we aan bewustwording, door bijvoorbeeld posters en flyers te maken en te spreken op scholen. Bovendien zijn we bezig met klinische richtlijnen voor transgenderzorg en het opzetten van een beroepsvereniging voor transgendergezondheid. Als we dat voor elkaar hebben, kunnen we het misschien ook invoeren in andere landen hier in de regio.”

Veilige haven

Johanna, een prachtige dame die geboren is in een mannenlichaam, kwam de kliniek binnen als patiënt en werkt er inmiddels zelf, om andere transgendervrouwen te helpen. De Victoria Clinic heeft nog een andere belangrijke functie, legt ze uit: “De meeste transgendervrouwen worden niet geaccepteerd door hun familie, vrienden, medestudenten of collega’s. Hier vinden we steun, dat is echt uniek. Een veilige haven waar we vrijuit kunnen spreken, accepteren wie we zijn en de kracht vinden om iets te bereiken in dit leven.”

Met Nederlandse steun

“De hulp die we uit Nederland krijgen is echt essentieel”, vult Loyd aan. “Want je kunt je met hart en ziel voor zoiets inzetten, maar zonder steun gebeurt er niets. Mede dankzij jullie kan deze kliniek bestaan en leren we voortdurend wat wel en niet werkt. Met de Victoria Clinic creëren we een blauwdruk om op voort te bouwen.”