Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vieren en verzetten tijdens Pride in Guatemala

Mensen in feestelijke en kleurrijke kleding verzamelden zich in Guatemala met de boodschap: “We zijn hier, we bestaan en we verzetten ons met waardigheid.” Vanuit het centrum trok een protestmars langs een route van bijna 5 kilometer door de stad. Het was een bonte stoet met veel vlaggen van verschillende oriëntaties en genderidentiteiten.

Door Gabriela Melgar Orellana, communicatiemedewerker Hivos Latijns-Amerika.

Politieke vijandigheid

Guatemala maakt een turbulente politieke tijd door. De beweging die de LHBTIQ+ gemeenschap manipuleert en kleineert wordt steeds sterker en luider. Voor Ana Lanz, directeur van onze partnerorganisatie Visibles, is het inspirerend dat:

“Steeds meer jongeren doen mee aan de Pride-mars. Dat betekent dat ze actief deelnemen aan de weinige overgebleven initiatieven waar we kunnen bestaan, ons verzetten en zichtbaar zijn. We hebben te maken met toenemende politieke vijandigheid en onveiligheid, maar desondanks was jongerenparticipatie duidelijk zichtbaar.”

– Ana Lanz, directeur van Visibles

Pride in Guatemala
“Mijn eerste Pride” in Guatemala

Diverse deelnemers

In de Pride-optocht liepen ook ouders met hun kinderen mee terwijl ze met trots protestborden omhooghielden. Het laat zien hoe belangrijk de liefde en steun van families is om hardnekkige vooroordelen te kunnen veranderen.

Dat maatschappelijke organisaties en ngo’s in groten getale meedoen, zijn we gewend. Maar dit jaar hadden ook veel bedrijven zich bij de mars aangesloten. Rainbow washing? Misschien. Maar we juichen het toe dat de sector zich zichtbaar aansluit bij de inzet voor inclusie en diversiteit op de werkvloer.

We zagen ook een doek met een foto van Oscar, een jonge homoman die een paar weken geleden werd vermoord in een populaire bar in Guatemala-Stad. Het herinnerde ons eraan dat geweld en haat aan de orde van de dag zijn. En dat we bij de autoriteiten grondig onderzoek moeten blijven eisen naar geweldsmisdrijven.

Pride in Guatemala

Datakunst

Onze partner GAX presenteerde een tentoonstelling met datakunst. Daarin werden de aanklachten getoond die door LHBTIQ+ personen zijn ingediend bij het openbaar ministerie tussen 2017 en 2022. Van de 1.362 aanklachten zijn er 861 gearchiveerd en afgewezen, 258 worden nog onderzocht, en slechts 32 aanklachten hebben geleid tot veroordelingen. De rijdende tentoonstelling toonde ook het effect van campagne voeren over mensenrechten, seksuele diversiteit en uitgebreide seksuele voorlichting:

 • We hebben samengewerkt met meer dan 270 LHBTIQ+ sociaal werkers en ruim 500 LHBTIQ+ jongeren
 • Meer dan 300 meisjes, jongens en jongeren hebben les gekregen over mensenrechten
 • En meer dan 25 particuliere bedrijven zijn betrokken geweest bij de campagnes

Sinds enkele jaren controleert en update GAX data over geweld tegen de LHBTIQ+ gemeenschap en publiceert die op hun website.

“Pride was een strategische plek om de data te laten zien. Met datakunst vragen we aandacht voor deze kwestie en eisen we dat de rechtbanken hun werk doen, aangezien slechts 2 procent van de klachten tot veroordelingen heeft geleid.”

– Leonardo Ortega, Directeur van GAX

Datakunst bij de Pride in Guatemala

Verhalen en ervaringen delen

Deze Pride hebben we ook samen met onze partner Quorum een serie korte video’s gemaakt over het tegengaan van haat, discriminatie en geweld. Gabriel Woltke, mede-oprichter en journalist bij Quorum, en zijn team hebben veel hebben geleerd van het maken van de videoserie:

“We moeten altijd luisteren naar andermans ervaringen omdat die ons helpen te begrijpen hoe sociale problemen het leven van mensen beïnvloeden. Vervolgens moeten we op zoek gaan naar de beste manieren om deze verhalen te vertellen aan een publiek dat er niet bewust van of bekend mee is.”

– Gabriel Woltke, Quorem

Pride 2023 in Guatemala was een explosie van diversiteit, kleuren, muziek, jongeren, diverse families, studentenbewegingen en bondgenoten uit Honduras en El Salvador. Mensen van alle leeftijden liepen samen de Pride Walk om te protesteren, te vieren en om de straten te vullen met diversiteit en de hoop dat Guatemala en Latijns-Amerika op een dag tolerant en gelijkwaardig zullen zijn!