Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Vrouwelijke migranten beschermen tegen het Libanese Kafala-systeem

Veel vrouwelijke migranten in Libanon zijn werkzaam als huishoudelijke hulp. Onder het Kafala-systeem – waarin arbeidsmigranten nauwelijks rechten hebben – worden zij onderdrukt en uitgebuit. Samen met onze partner Egna Legna Besidet maken wij ons er hard voor om hun situatie internationaal onder de aandacht te brengen.

Het beruchte Kafala-systeem van Libanon en andere landen in het Midden-Oosten leidt tot ontmenselijking en uitbuiting van buitenlands huishoudelijk personeel. “Dat begint al met vrouwen onder valse voorwendselen naar Libanon lokken en liegen over het werk dat ze gaan doen”, vertelt Nyambura Gathumbi, manager van ons We Lead-programma. “Eenmaal in Libanon worden ze gedwongen tot onbetaalde arbeid en krijgen ze te maken met seksueel misbruik, fysiek geweld, dakloosheid en onterechte gevangenisstraffen.”

Het systeem geeft werkgevers bijna volledige controle over het leven van werknemers. Arbeidsmigranten die weten te ontsnappen, worden beschouwd als illegale vreemdelingen.

Aandacht voor vrouwelijke arbeidsmigranten

Egna Legna Besidet is een collectief van jonge Ethiopische vrouwelijke arbeidsmigranten in Libanon en een van onze partners in het We Lead-programma. De organisatie, opgericht in juli 2017, helpt duizenden, voornamelijk Afrikaanse vrouwen, te ontsnappen aan de uitbuiting en mishandeling door hun werkgevers.

Vorige maand lanceerde de organisatie een boek waarin de verhalen van verschillende vrouwelijke arbeidsmigranten zijn gevisualiseerd. Met het boek vraagt Egna Legna Besidet aandacht voor de situatie van vrouwen die gebukt gaan onder het Kafala-systeem. De organisatie hoopt hiermee bij te dragen aan initiatieven om het systeem af te schaffen.

Graphic Novel Egna Legna Besidet
Egna Legna Besidet heeft de verhalen van arbeiders vertaald naar een geïllustreerd boek. Illustraties: Aude Aboul Nasr.

Rechten beschermen

Met de lancering van het boek wil Egna Legna Besidet ook het seksuele geweld waarmee deze vrouwen te maken krijgen, bespreekbaar maken. “Veel jonge vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld zijn zwanger geraakt en staan er alleen voor. Hun kinderen zijn in feite staatloos en hebben geen toegang tot onderwijs of andere openbare diensten”, legt Nyambura uit.

“Egna Legna houdt zich onder andere bezig met het aankaarten van seksueel geweld en het gebrek aan seksuele en reproductieve gezondheidszorg voor arbeidsmigranten. Hun werk op dit vlak is essentieel, maar we hebben ook regeringen nodig die opstaan en de fundamentele mensenrechten van huishoudelijk personeel van migranten beschermen.”

Graphic Novel Egna Legna Besidet
Illustraties: Aude Aboul Nasr.

Over het We Lead-programma

Met We Lead versterken we de positie en invloed van jonge vrouwen wereldwijd. We richten ons specifiek op de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) van meisjes en jonge vrouwen met hiv, die ontheemd zijn en die kwetsbaar zijn en gediscrimineerd worden om hun seksuele en/of genderidentiteit.