Hivos - People Unlimited website

Header image

IDAHOT is de internationale dag tegen homofobie, transfobie en bifobie. Ieder jaar wordt op 17 mei wereldwijd aandacht gevraagd voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

IDAHOT is een Engelse afkorting en staat voor International Day Against Homophobia and Transphobia. De dag werd voor het eerst gevierd in 2003 in Canada, toen nog op 1 juni. Vanaf 2005 wordt de datum 17 mei aangehouden. Deze is afgeleid van het feit dat in 1990 op die dag homoseksualiteit door de Wereldgezondheidsorganisatie officieel is geschrapt van de lijst met ziekten. Tot dat moment werd homoseksualiteit aangemerkt als psychische aandoening.

Tegenwoordig worden op IDAHOT in meer dan honderd landen activiteiten georganiseerd. Oorspronkelijk was er vooral aandacht voor de discriminatie van lesbiennes en homo’s. De laatste jaren is er meer aandacht voor de discriminatie van biseksuelen, intersekse personen en het geweld waarmee transgender personen worden geconfronteerd.

Hivos en IDAHOT

Hivos komt jaarlijks rond IDAHOT in actie om aandacht te vragen voor homohaat en op te roepen om ruimte te geven aan diversiteit. Wij geloven in een wereld waarin je vrij bent om jezelf te zijn en waarin je mag samenzijn met wie je wil. Maar in ongeveer zeventig landen bestaan nog steeds antihomowetten. Soms staat er zelfs de doodstraf op homoseksualiteit. Daarom werken we aan gelijke rechten en vrijheid van identiteit in meer dan 25 landen. We steunen moedige activisten en hun organisaties die vooropgaan in de strijd voor meer acceptatie en zichtbaarheid. Want hoe meer mensen opstaan tegen discriminatie, hoe sterker de positie van LHBT’s wordt.

IDAHOT actie van Hivos in 2017
Hoe voelt het om je eigen identiteit te moeten verbergen omdat je niet kunt zijn wie je bent? Tijdens IDAHOT 2017 vroeg Hivos hier met een opvallend verhullende actie aandacht voor.