Hivos - People Unlimited website

Header image

IDAHOT is de internationale dag tegen homofobie, transfobie en bifobie. Ieder jaar wordt op 17 mei wereldwijd aandacht gevraagd voor homohaat en discriminatie op basis van seksuele en genderdiversiteit.

IDAHOT (of IDAHOBIT) is een Engelse afkorting en staat voor International Day Against Homophobia and Transphobia. Deze dag wordt sinds 2005 op 17 mei gevierd. In 1990 is namelijk op die dag homoseksualiteit door de Wereldgezondheidsorganisatie officieel geschrapt van de lijst met ziekten. Tot dat moment werd homoseksualiteit nog aangemerkt als psychische aandoening.

Tegenwoordig worden op IDAHOT in meer dan 100 landen activiteiten georganiseerd. Oorspronkelijk was er vooral aandacht voor de discriminatie van lesbiennes en homo’s. De laatste jaren is er gelukkig ook steeds meer aandacht voor de discriminatie en geweld van bi’s, intersekse personen en transgender personen.

Hivos en IDAHOT

Hivos komt jaarlijks rond IDAHOT in actie om aandacht te vragen voor homohaat en op te roepen om ruimte te geven aan diversiteit. Wij geloven in een wereld waarin je vrij bent om jezelf te zijn en waarin je mag samenzijn met wie je wil. Maar in ongeveer zeventig landen bestaan nog steeds antihomowetten. Soms staat er zelfs de doodstraf op homoseksualiteit. Daarom werken we aan gelijke rechten en vrijheid van identiteit in meer dan 25 landen. We steunen moedige activisten en hun organisaties die vooropgaan in de strijd voor meer acceptatie en zichtbaarheid. Want hoe meer mensen opstaan tegen discriminatie, hoe sterker de positie van LHBTIQ+ personen wordt.

IDAHOT actie van Hivos in 2017
Hoe voelt het om je eigen identiteit te moeten verbergen omdat je niet kunt zijn wie je bent? Tijdens IDAHOT 2017 vroeg Hivos hier met een opvallend verhullende actie aandacht voor.