Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor rechtvaardigheid en gelijke rechten.

Doneer nu
Hivos | Jasper Groen
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Yezidi-vrouwen laten hun stem horen

Dit weekend was het vijf jaar geleden dat Islamitische Staat een aanval uitvoerde op de yezidi-gemeenschap in Irak. Duizenden mannen werden daarbij vermoord en vrouwen en kinderen ontvoerd, verhandeld en misbruikt. Drie vrouwen waren naar Nederland gekomen om hun verhaal te delen en de wereld op te roepen in actie te komen.

Op uitnodiging van Hivos waren Behar, Layla en Kazheen naar Den Haag gekomen. Layla is een yezidi-vrouw die bijna drie jaar gevangene is geweest van IS. Behar en Kazheen werken voor organisatie EMMA en bieden hulp aan yezidi-vrouwen in de opvangkampen in het noorden van Irak. Tijdens een speciale editie van Hague Talks deelden zij hun verhaal met het aanwezige publiek.

Het is nog niet voorbij

In een krachtig betoog gaf Layla een beeld van de moeilijke situatie waarin yezidi’s in Irak zich bevinden. “Nadat ik was ontsnapt dacht ik dat de situatie veel beter zou worden, maar het leven in het kamp is uitzichtloos. Mensen wonen in tijdelijke tenten die er al vijf jaar staan. De omstandigheden zijn ongezond en onveilig. Voor jongeren is er niets te doen, ze vervelen zich en lijden onder de situatie. Voor kinderen is er geen plek om te spelen.” Terugkeren naar hun dorpen is niet mogelijk. “Ik hoor nog steeds verhalen over mensen die zijn vermoord door IS. Het is nog niet voorbij en het is nog steeds niet veilig voor ons om weer in Singal te gaan wonen.”

Wij helpen jonge vrouwen om een soort van helden te worden en te vechten voor hun gemeenschap.

Nieuwe leiders

Ook de Nederlandse pers besteedde aandacht aan de yezidi-zaak. Actualiteitenprogramma EenVandaag interviewde Layla en Behar uitgebreid. Behar vertelt hoe zij met haar organisatie investeert in de jonge yezidi-vrouwen. “Zij moeten de nieuwe leiders worden van hun gemeenschap. Alle internationale hulporganisaties zullen uiteindelijk weggaan en dan moet de jonge generatie het zelf doen. Wij helpen jonge vrouwen om een soort van helden te worden, te vechten voor hun gemeenschap zodat ze uiteindelijk terug kunnen naar hun eigen steden en dorpen”, zegt Behar.

Bekijk hier de reportage van EenVandaag:

Daders vervolgen

Bij het Internationaal Strafhof in Den Haag was er zaterdag een herdenking door vertegenwoordigers van de yezidi-gemeenschap in Nederland. Zij stonden stil bij de dramatische gebeurtenissen vijf jaar geleden en riepen het hof op om de daders van de genocide te vervolgen.

Yezidi's in Nederland herdenken de gebeurtenissen van vijf jaar geleden bij het Strafhof in Den Haag.
Yezidi’s in Nederland herdenken de gebeurtenissen van vijf jaar geleden bij het Strafhof in Den Haag. © Hivos | Jasper Groen

Hivos steunt de hulp aan yezidi-vrouwen

Hivos werkt sinds 2015 samen met de lokale hulporganisatie EMMA in Irak. Yezidi-vrouwen in de opvangkampen krijgen hulp bij het omgaan met hun trauma’s en voorzichtig wordt geprobeerd hun blik weer op de toekomst te richten. Ons werk is mogelijk dankzij de steun van Nederlandse donateurs. Kijk hier hoe jij ook kunt bijdragen.