Leading Ladies Zambia is een eerbetoon aan vrouwelijke leiders
Hoe zet je mensen aan het denken en discussiëren over gelijkheid en vrouwelijk leiderschap? Het Women’s History Museum in Zambia heeft daar een aansprekende manier voor gevonden: een tiendelige visuele podcastserie over historische vrouwelijke leiders: Leading Ladies Zambia. Hivos maakte het mogelijk.
Mede-oprichter van het museum Samba Yonga van het museum vertelt over de serie: “Vrouwen zijn de real deal. Zij zijn degenen die voor opschudding en verandering zorgen.”
Leading Ladies wordt veel gebruikt als tool voor discussie. Sommige afleveringen zijn meer dan 90.000 keer bekeken. Dat bleef ook bij internationale media niet onopgemerkt; BBC en CNN besteedde er aandacht aan. Netflix benaderde het museum om te polsen of er interesse is in het ontwikkelen van een serie van meer formaat.
Die aandacht is mooi meegenomen, maar leidt Yonga niet af van haar missie: “Het uiteindelijke doel is om dit soort inheemse kennis in de onderwijscurricula te krijgen.”
She’s got the power
De serie sluit naadloos aan bij het werk van Hivos voor vrouwenrechten. Met onze campagne She’s got the power werken we aan empowerment van vrouwen en zetten we ons in voor meer gendergelijkheid.
Zo steunen we in verschillende landen gedreven vrouwen om in een positie te komen waarin ze zelf kunnen werken aan een gelijkwaardige samenleving. Bijvoorbeeld in de politiek, het onderwijs of in het bedrijfsleven.
Een vervolg
Het tweede seizoen van Leading Ladies gaat nu in productie en wordt opnieuw mogelijk gemaakt door Hivos . Hierin ligt de focus op hedendaagse verhalen van vrouwen tussen 1930 en nu. Het laat de voortdurende discriminatie zien waar vrouwelijke leiders mee te maken krijgen, maar ook de obstakels die zij weten te overwinnen.
Bekijk hier de aflevering van Leading Ladies over Lueji Wa Kkonde, een vrouw die een enorme invloed heeft gehad op het geo-politieke landschap van Zambia:
Over R.O.O.M.
De productie is tot stand gekomen met bijdragen uit het programma Resource of Open Minds (R.O.O.M.) van Hivos, waarmee we een nieuwe generatie makers en kritische denkers helpen om de weg vrij te maken voor nieuwe perspectieven en een open samenleving.