Hivos - People Unlimited website

Header image

Doe je mee?

Strijd mee voor gelijke rechten en eerlijke kansen voor LHBTI's.

Ja, ik steun LHBTI-activisten
De Intersekse vlag

Doe je mee?

Strijd mee voor gelijke rechten en eerlijke kansen voor LHBTI's.

Ja, ik steun LHBTI-activisten
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Ja, ik steun LHBTI-activisten

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Aandacht voor intersekse personen

Vandaag is het Intersex Awareness Day, de dag waarop internationaal aandacht gevraagd wordt voor intersekse personen. Hivos zou dit jaar de vijfde editie van het International Intersex Forum ondersteunen, maar door corona is de bijeenkomst helaas uitgesteld.

Intersekse verwijst naar de ervaringen van mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet past binnen de normatieve definities van man en vrouw.

In Nederland zijn intersekse personen nog steeds vaak slachtoffer van verminkende en ‘normaliserende’ praktijken, zoals genitale cosmetische chirurgie, psychologische en andere medische behandelingen, in een misplaatste poging om hun lichaam er ‘mannelijker’ of ‘vrouwelijker’ eruit te laten zien. Dit gebeurt meestal in de eerste levensjaren, en dus zonder toestemming van de persoon in kwestie – maar vaak wel met sterilisatie, langdurige pijn en een immense impact op het seksleven als gevolg.

Door bewustwording te vergroten, zoals op deze internationale dag, wordt geprobeerd een einde te maken aan deze mensenrechtenschendingen en de discriminatie die intersekse personen ervaren.

Het belang van een internationale intersekse bijeenkomst

Ook in de landen waar Hivos actief is zien we dat intersekse personen worden gediscrimineerd en buitengesloten. Om bij te dragen aan een sterke beweging die zich hardmaakt voor meer kennis en acceptatie, werkt Hivos mee aan de vijfde editie van het International Intersex Forum dat georganiseerd wordt door intersekse activisten wereldwijd.

De beweging heeft weinig middelen en veel organisaties zitten in de beginfase. Daarom is het belangrijk dat activisten bij elkaar kunnen komen zodat ze van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen steunen. Dat laatste is zeker nodig, omdat het opzetten van nieuwe organisaties hard werken is en vaak veel weerstand oproept.

Tijdens zo’n conferentie wordt ook de richting ontwikkeld die interseksebewegingen in verschillende landen gaan nemen. Door activisten uit verschillende landen en culturen samen te brengen, kan een sterke internationale beweging opgezet worden.

Deze diversiteit heeft namelijk ook invloed op de speerpunten van een beweging. In landen met bijvoorbeeld weinig chirurgen, zijn operaties en de mogelijke gevolgen daarvan zoals psychisch lijden mogelijk minder voorkomende problemen. Maar het kan zijn dat bijvoorbeeld infanticide daar juist weer een groter probleem is.

Leren van de transbeweging

Hivos steunt deze beweging zodat de stem van intersekse personen wereldwijd gehoord gaat worden. We proberen daarbij te leren van de successen en tekortkomingen van de transgenderbeweging, waar dit soort fora – mede ondersteund door Hivos – ontzettend belangrijk zijn geweest om een hecht en sterk netwerk van activisten in gang te zetten die jaren later vaak nog steeds een belangrijke rol in de transbeweging vervullen.

Juist nu de wereldwijde interseksebeweging nog aan het begin staat, kunnen met relatief kleine bedragen van onze donateurs ontzettend belangrijke stappen worden mogelijk gemaakt. Ook nu het forum door corona uitgesteld is, blijven we achter de activisten en hun beweging staan en gaan we ervoor zorgen dat de bijeenkomst later alsnog plaatsvindt.