Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Aandacht voor Yezidi-vrouwen blijft hard nodig

Met de strijd om het Iraakse Mosoel in volle gang, zijn al honderdduizenden mensen de stad ontvlucht. Onder hen bevinden zich vele Yezidi’s, die door IS zijn ontvoerd en misbruikt.

“We hebben maar één kans om te zorgen dat deze generatie vrouwen er weer bovenop komt. Dat betekent nu opvang en aandacht geven die ze verdienen”, zegt Hivos-programmamedewerker Jantine van Herwijnen.

In Irak zijn de afgelopen drie jaar duizenden vrouwen en meisjes ontvoerd door IS-strijders. De vrouwen behoren tot de Yezidi’s of andere minderheden in Irak en worden gevangen gehouden, misbruikt en als slaaf verhandeld. Degenen die weten te ontsnappen of zijn bevrijd kunnen vaak niet terug naar hun dorpen. Die zijn verwoest of het is er nog niet veilig genoeg. De vrouwen zijn vaak zonder hun familie, alleen, en komen terecht in één van de grote vluchtelingenkampen in Irak.

Jantine van Herwijnen heeft bijna dagelijks contact met hulpverleners in Irak: “Wanneer de vaak jonge vrouwen zich in de kampen melden zijn ze in relatieve veiligheid maar hun problemen zijn nog lang niet voorbij. Hun ervaringen zijn zeer traumatisch, en om dat te kunnen verwerken is meer nodig dan een slaapplek en eten en drinken.”

Psychische hulp

In de opvangkampen zorgt Hivos partnerorganisatie Emma ervoor dat de vrouwen zich veilig voelen en dat er goed opgeleide hulpverleners zijn die psychische hulp kunnen bieden. Met het bieden van onderwijs en trainingen richten ze de blik van de vrouwen voorzichtig weer op de toekomst.

“Goede opvang is nu eerste prioriteit”, zegt Jantine, “en dat is dus niet alleen een dak boven hun hoofd. We willen hen juist de kans bieden om mee te bouwen aan een betere toekomst. Een toekomst waarin we hen zelfbeschikking en een gevoel van waardigheid teruggeven. Alleen daarmee zijn ze echt geholpen.”

Help mee

Met de toenemende druk op IS melden steeds meer vrouwen zich in de opvangkampen. Om iedereen goed te kunnen opvangen moeten er nu plekken bijkomen en extra hulpverleners worden opgeleid. Wil jij hierbij helpen en de uitbreiding van de opvang mogelijk maken? Word dan nu donateur van Hivos.