Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Activist Alert Guatemala gaat van start

Goed nieuws: dankzij donaties van Nederlands donateurs is er genoeg geld opgehaald om het project Activist Alert Guatemala op te starten. Het waarschuwingssysteem biedt bescherming aan mensenrechtenverdedigers.

Iedere dag weer worden mensenrechtenverdedigers in Guatemala ernstig bedreigd. In slechts vijf maanden tijd zijn er 13 activisten vermoord en 135 meldingen van agressie gedaan. Deze moedige mensen verdienen bescherming en daarvoor hebben we een effectief middel bedacht; het ‘Activist Alert Guatemala’.

Waarschuwingssysteem voor activisten

Het waarschuwingssysteem scant media en internet. Ook is er een centrale plek om bedreigingen te melden. Experts onderzoeken iedere melding direct. Bij serieuze dreigingen wordt de activist gewaarschuwd en worden beschermende maatregelen genomen. Vervolgens wordt de bedreiging gepubliceerd en als het mogelijk is ook juridische actie ondernomen.

Van start in Guatemala

In buurland Honduras is het waarschuwingssysteem al actief en werkt het goed. Dankzij donaties van Nederlands donateurs kunnen we hier nu ook in Guatemala mee van start. Ons regiokantoor in Latijns Amerika is samen met twee lokale partners begonnen met de voorbereidingen om het systeem zo goed mogelijk op te zetten. Juan Francisco Soto, directeur van CALDH Guatemala en een van onze partners bedankt alle donateurs voor hun steun.

Het waarschuwingssysteem biedt bescherming aan activisten en journalisten die hun leven wagen voor een gelijk, eerlijk en vrij land. Bedankt voor je steun aan ons project en aan de mensenrechtenverdedigers van Guatemala!

Zo werkt het Activist Alert Guatemala

Het systeem werkt als volgt.

Zo werkt het Activist Alert Guatemala het waarschuwingssysteem voor mensenrechtenverdedigers van Hivos