Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Amira komt op voor de seksuele gezondheid van migrantenvrouwen in Libanon

Vijf vragen aan activist Amira Gidey

Met steun van ons programma We Lead zet Amira Gidey zich in voor migrantenvrouwen in Libanon. Namens onze partner Egna Legna geeft ze workshops om hun bewustwording en kennis van seksuele en reproductieve gezondheid te vergroten.

Tegen welke problemen lopen migrantenvrouwen aan in Libanon?

“In Libanon werken alle vrouwelijke migranten als huishoudelijke hulp. Zij worden door het Kafalasysteem slachtoffer van moderne slavernij. Onder dit juridische systeem hebben zij geen rechten en ligt alle macht bij werkgevers. Het begint al als zij aankomen op het vliegveld, waar hun paspoorten worden ingenomen. Hun contracten worden niet vertaald, waardoor ze niet weten wat ze ondertekenen.

Ze hebben vaak nauwelijks vrije tijd, er zijn zelfs vrouwen die nooit naar buiten mogen. Het huis uit voor een medische behandeling is daardoor moeilijk en bovendien hebben ze daar doorgaans ook geen geld voor. En als het wel lukt om bij een ziekenhuis of dokter langs te gaan, worden ze gediscrimineerd. Als ze geen Arabisch spreken, wil niemand hen helpen.

Ook zijn migrantenvrouwen regelmatig slachtoffer van seksuele intimidatie en verkrachting in het huis waar ze werken. Als een vrouw zwanger wordt, bepaalt haar werkgever wat er gebeurt. Ze krijgt abortuspillen of wordt op het vliegtuig terug naar huis gezet; ze mag niet zelf beslissen over haar lichaam.”

Waarom raakt dit onderwerp jou persoonlijk?

“Mijn ouders zijn migranten uit Ethiopië en Somalië die hier in Libanon als huishoudelijke hulp werken. Ik heb mijn hele leven gezien hoe zij hieronder lijden. Mijn moeder verdient nog steeds onder het minimumloon en kan niet goed voor zichzelf opkomen.

Zelf was ik nog klein toen we naar Libanon kwamen, ik heb hier verpleegkunde gestudeerd en spreek vloeiend Arabisch. Toch ben ik mijn hele leven anders behandeld vanwege mijn huidskleur. Mensen gaan ervan uit dat ik een migrant ben die geen Arabisch spreekt. Ze negeren me. Als ik mijn mond opendoe, zijn ze altijd verbaasd dat ik de taal spreek en voor mezelf opkom. Door dit onrecht van dichtbij mee te maken, ben ik vastbesloten de positie van migrantenvrouwen te verbeteren.”

Wat doe je binnen het We Lead programma?

“Ik geef workshops rond seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Hierin behandel ik onderwerpen als voorbehoedsmiddelen, soa’s en seksuele intimidatie en geweld. De migrantenvrouwen zijn grotendeels minderjarig en weten heel weinig over hun seksualiteit. Ze komen uit zeer conservatieve landen waar dit onderwerp taboe is. Door dit te doorbreken, kunnen ze beter voor zichzelf zorgen en opkomen. Ik moedig hen altijd aan om zo veel mogelijk vragen te stellen, want kennis is macht.

Naast deze workshops geef ik ook een train-de-trainer-workshop aan migrantenvrouwen die graag andere migrantenvrouwen willen trainen. Zo zorgen we ervoor dat kennis over seksualiteit en reproductieve gezondheid zich kan verspreiden.”

Welke successen zijn er dankzij We Lead behaald?

“We hebben 90 migrantenvrouwen getraind en zo’n 60 vrouwen hebben de train-de-trainer-workshop gevolgd. We bereiken vrouwen van negen verschillende nationaliteiten en zorgen er bij elke les voor dat er iemand aanwezig is om te vertalen. Zo kan iedere deelnemer alles volgen en begrijpen.

Migrantenvrouwen kunnen altijd bij ons terecht voor gratis soa-testen. We werken samen met zorginstellingen die inclusief zijn, die vrouwen de juiste vragen kunnen stellen en hen niet veroordelen. Ook zorgen we ervoor dat ze gratis medicijnen krijgen en voer ik vervolggesprekken met ze over of de medicatie aanslaat.

Ik merk dat steeds meer vrouwen ons weten te vinden en meer durven te vragen. Ze komen naar ons toe omdat ze de pil willen hebben of bijvoorbeeld weten dat bepaalde symptomen wijzen op een soa.”

Wat geeft je de moed om door te gaan?

“Een Sri Lankaanse vrouw uit mijn training zei: ‘Ik hoop dat mijn dochter later net zo wordt als jij. Dat ook zij levens gaat veranderen.’ Zo’n hartverwarmend compliment geeft me extra kracht in mijn strijd om het leven van deze vrouwen te verbeteren.

Met We Lead versterken we de positie en invloed van jonge vrouwen wereldwijd. We richten ons specifiek op de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) van meisjes en jonge vrouwen met hiv, die ontheemd zijn en die kwetsbaar zijn en gediscrimineerd worden om hun seksuele en/of genderidentiteit.