Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Sluiten
  • Ik doneer
  • Mijn gegevens

Doneer nu

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

  • Eenmalig
  • Maandelijks
  • 20,-
  • 50,-
  • 100,-
  • 6,-
  • 10,-
  • 15,-
  • IDEAL
  • Machtiging
  • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Moedige vrouwen pakken wereldwijde problemen aan

Over de hele wereld hebben mensen te maken met grote uitdagingen: de klimaatcrisis, groeiende ongelijkheid en uitsluiting door discriminatie. Waar sommigen de moed in de schoenen zakt, staan anderen juist op om in actie te komen.

We stellen je graag voor aan drie moedige vrouwen die zich, ondanks tegenslagen en weerstand, sterk maken voor een betere wereld. Of het nu gaat om toegang tot zorg, zeggenschap over je lichaam of het bestrijden van de gevolgen van de klimaatcrisis. Wij zorgen ervoor dat zij de middelen, het netwerk en de kennis en financiering hebben om verandering in gang te zetten. Met bijdragen van donateurs kunnen we meer mensen ondersteunen die het lef hebben om te strijden voor een eerlijke en inclusieve samenleving.

Rahinatou Moussa Souna

Meer zeggenschap

In veel landen neemt de onderdrukking van jonge vrouwen toe. Met als gevolg dat ook seksuele en reproductieve rechten onder druk komen te staan. Terwijl een seksueel gezond leven geen luxe is, maar de basis van een veilig en zeker bestaan. Rahinatou Moussa Souna zet zich in voor jonge vrouwen in Niger en in het bijzonder voor vrouwen met een handicap.

Wanneer het over seksuele gezondheid en lichamelijke integriteit gaat, worden vrouwen met een handicap vaak buitengesloten. Rahinatou weet daar alles van. Ze kreeg als baby polio en groeide op in een maatschappij waarin meisjes zoals zij niet meetellen. “De meeste diensten voor gezinsplanning zijn niet toegankelijk voor ons. Er wordt verwacht dat we geen seks hebben.”

Meestal komen vrouwen met een handicap terecht in gedwongen huwelijken, vaak met mannen die ook een handicap hebben of die door de maatschappij als ‘minder’ worden beschouwd, vertelt ze.

Samen met Hivos versterkt Rahinatou de positie en invloed van jonge vrouwen. “Het is tijd dat wij voor onszelf mogen spreken en kunnen meebeslissen wanneer het over onze rechten gaat.”

Zelf werken aan lokale oplossingen

Klimaatverandering zorgt in Zambia voor steeds ernstigere periodes van droogte, overstromingen en drastische veranderingen in het groeiseizoen. Vooral groepen die al te maken hebben met ongelijkheid merken de impact hiervan. Zij zijn zelden bij besluitvorming betrokken. Lucy Dende nam daarom het heft in eigen hand en werd een voorbeeld voor vrouwen om haar heen.

De gevolgen van de klimaatcrisis teisteren Lucy’s land. Daarom besloot ze niet langer te wachten op actie van de overheid en ging samen met andere boeren over op een biologische manier van werken. Met steun van Hivos onderzoekt Lucy nu lokale oplossingen voor klimaatverandering. “Op dit moment zijn we heel druk met het planten van bomen om ontbossing aan te pakken”, vertelt ze.

“Vooral vrouwen hebben te maken met de gevolgen van klimaatverandering.”

Het is niet eenvoudig om anderen te bewegen om te stoppen met bomenkap. Maar ze is ervan overtuigd dat de samenwerking met Hivos zal helpen haar werk uit te breiden. ”We laten zien dat we onze eigen oplossingen hebben. We hebben alleen wel steun nodig om die in de praktijk te brengen.”

Lucy Dende
Alma de León

Toegang tot zorg: een mensenrecht

Tegenwoordig valt met hiv goed te leven. Er zijn medicijnen die het virus onderdrukken en de verspreiding ervan onmogelijk maken. Toch raken in 45 landen elk jaar meer mensen besmet. Dat is vooral te wijten aan discriminatie en stigmatisering van kwetsbare groepen. Alma de León wordt daar in het conservatieve Guatemala dagelijks mee geconfronteerd.

Samen met Hivos zet Alma zich in voor de rechten van mensen die leven met hiv in Latijns-Amerika. In haar werk ziet ze dat het voor sommige mensen moeilijker is om aan medicijnen te komen. “Laten we duidelijk zijn: iemands geslacht, seksualiteit en het gegeven of ze drugs gebruiken of seks verkopen, brengt op zichzelf niet een hoger risico op infectie met zich mee – marginalisatie doet dat wel.”

“Vrouwen en transgender personen hebben geen toegang tot levensreddende medicijnen.”

Alma wil het voor iedereen makkelijker maken om medicijnen te krijgen. “We werken aan het wegnemen van juridische belemmeringen bij het aanschaffen van levensreddende medicijnen. Toegang tot zorg is een mensenrecht.”