Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Antonella van Transvida door Priscilla Mora

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Het Bessy Ferrera fonds ondersteunt LHBTIQ+ activisten in noodsituaties

In 2019 is Bessy Ferrera in Honduras op jonge leeftijd vermoord. Bessy was een moedige voorvechter van trans rechten. Haar nalatenschap inspireerde Hivos om een noodfonds op te zetten voor LHBTIQ+ activisten in levensbedreigende situaties. Met het fonds hebben we al meer dan 50 mensen geholpen, waaronder in Costa Rica.

Eind 2021 werd een trans vrouw mishandeld in een hotel in San José, Costa Rica. De dader sloeg haar meermaals en verwondde daarbij haar oog. Ze had acuut zorg nodig, maar als illegale migrant uit Nicaragua met nauwelijks geld op zak waren haar mogelijkheden beperkt.

Deze gevallen worden vaak genegeerd. Vooral wanneer de slachtoffers mensen zijn in kwetsbare situaties die worden afgewezen door de samenleving, zoals trans vrouwen. Velen van hen zijn door discriminatie en gebrek aan kansen gedwongen tot sekswerk om hun geld te verdienen. Onveilig werk dat hen blootstelt aan allerlei gevaren en geweld.

Het werk van Transvida

Antonella Morales staat aan het roer van Transvida, een organisatie die zich sinds 2009 inzet voor de rechten van trans vrouwen in Costa Rica. “De Nicaraguaanse vrouw is naar het ziekenhuis gebracht waar ze is geopereerd. Maar als je niet verzekerd bent door de staat, wordt alleen spoedeisende hulp vergoed. Dus de volgende dag werd ze op straat gezet”, zegt Antonella.

Transvida, opgericht door en voor trans vrouwen, biedt gratis diensten aan. Bijvoorbeeld workshops over voorlichting en educatie op scholen en universiteiten, maar ook condooms en directe ondersteuning in noodsituaties, zoals in het geval van de vrouw uit Nicaragua. Hivos werkt sinds 2015 samen met Transvida.

Bessy Ferrera bij een demonstratie in Honduras
Bessy Ferrera bij een demonstratie in Honduras.

Het Bessy Ferrera fonds

Dankzij het Bessy Ferrera fonds kon Transvida de vrouw uit Nicaragua helpen. Laura Sánchez van Hivos: “Transvida nam de zorg voor deze vrouw op zich nadat zij gewelddadig was mishandeld. Vanuit het fonds hebben we deze zorg gefinancierd. Daarmee zijn twee maanden lang haar kosten voor gezondheidszorg, huur en eten gedekt”, vertelt ze.

Bessy Ferrera was een trans vrouw en activist die opkwam voor haar rechten en die van haar gemeenschap in Honduras. Na meerdere doodsbedreigingen is ze in 2019 vermoord. Een man reed haar aan waarna hij haar meerdere keren neerschoot. Hij is aangeklaagd voor illegaal wapenbezit, maar niet voor moord. Het laat zien hoe weinig het leven van LHBTIQ+ personen waard is in dit deel van de wereld. En hoeveel werk nog te verzetten is.

Steun uit het fonds kan het verschil betekenen tussen leven en dood.

Haar naam, haar moed en de erfenis die ze naliet van het zoeken naar gerechtigheid en rechten voor transvrouwen, worden allemaal weerspiegeld in het Bessy Ferrera Fonds, waar al meerdere keren gebruik van is gemaakt in Costa Rica. “Het is een noodfonds voor directe hulp die het verschil kan betekenen tussen leven en dood”, zegt Anna Kiebert, een van de initiatiefnemers van het fonds in Nederland.

Een nieuwe identiteit

In een andere situatie hielp het fonds met het nodige papierwerk voor de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart. “Dankzij het fonds heeft de vrouw nu haar identiteitskaart die nodig is om toegang te krijgen tot basisdiensten zoals gezondheidszorg, onderwijs en het openen van een bankrekening”, vertelt Antonella.

Het werk van organisaties als Transvida is onmisbaar. Zij bestrijden de discriminatie en trans- en homofobie waar zoveel geweld en misbruikt uit voortkomt. Antonella “Veel trans vrouwen doen sekswerk op straat, een onveilige omgeving waar van alles kan gebeuren.”

Het Bessy Ferrera fonds blijft hard nodig. “Onlangs is bij een jonge trans vrouw kanker geconstateerd. We hebben opnieuw een aanvraag gedaan om steun te krijgen uit het fonds, en nu krijgt ze chemotherapie.”

Transvida viert diversiteit tijdens Marcha de la Diversidad in Costa Rica. Foto: Priscilla Mora

Dezelfde rechten en behoeften

“We hebben dezelfde rechten en behoeften als iedereen. Sommigen van ons krijgen te maken geweld, anderen worden ziek. Daarom is zo’n noodfonds zo belangrijk. Want nood, zoals het woord al aangeeft, kan niet wachten”, besluit Antonella.

Steun het Bessy Ferrera fonds!

Iedere dag krijgen LHBTIQ+ personen te maken met haat, geweld en misbruik. Met een donatie help je mee het Bessy Ferrera noodfonds aan te vullen. Zodat we zoveel mogelijk mensen in gevaar de steun kunnen bieden die zij nodig hebben. Help je mee?

Ik steun Hivos