Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
  • Ik doneer
  • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

  • Eenmalig
  • Maandelijks
  • 20,-
  • 50,-
  • 100,-
  • 6,-
  • 10,-
  • 15,-
  • IDEAL
  • Machtiging
  • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Vooruitgang in de strijd tegen hiv in Latijns-Amerika

De kennis en behandelingen die vandaag de dag beschikbaar zijn, zouden de hiv-epidemie moeten afremmen. Maar nieuwe hiv-infecties nemen juist drastisch toe. In 45 landen raken elk jaar meer mensen besmet met hiv. Zelfs in Azië en in Latijns-Amerika, waar hiv eerder redelijk onder controle was.

Het stijgende aantal besmettingen is onder andere te wijten aan toenemende ongelijkheid en discriminatie. Daarom benadert Hivos hiv als een mensenrechtenkwestie. Al sinds de jaren negentig werken we met partners in meer dan 30 landen samen aan rechtvaardigheid en inclusie van mensen die leven met hiv.

Mensenrechten voorop

Een van onze meest recente projecten is ALEP. In dit Latijns-Amerikaans consortium van 10 netwerken werken we aan het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen met hiv en mensen die een groot risico lopen om hiv te krijgen (zogeheten key populations). We zetten ons vooral in voor degenen die veel te maken hebben met discriminatie: transgender personen, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en mensen die drugs gebruiken. Met ALEP werken we in 11 landen met meer dan 75 lokale organisaties uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Arely Cano van de International Community of Women Living with HIV (ICW Latina)

“Een van de belangrijkste eerste resultaten van ALEP is dat de 10 netwerken dezelfde missie en visie delen: het verbeteren van de levensverwachting en levenskwaliteit van kwetsbare mensen met hiv, en het verminderen van stigmatisering, discriminatie, ongelijkheid en geweld.”

Een innovatieve aanpak

Met het ALEP-project brengen we netwerken van mensen met hiv en organisaties van key populations samen om te werken aan een ​​gemeenschappelijk doel: het beschermen van mensenrechten en toegang tot uitgebreide en inclusieve zorg in de regio. Met elkaar zorgen we ervoor dat mensen met hiv betrokken worden bij het beleid dat regeringen over hen maken. De eerste fase van ALEP heeft al een aantal belangrijke resultaten opgeleverd.

Open data over hiv-diensten en budgetten

Observadatos.org is een uniek platform dat de hiv-aanpak, en de financiering daarvan, in de verschillende landen in kaart brengt. Met deze gegevens kunnen activisten en hun organisaties overheden ter verantwoording roepen als het gaat om hun beleid. Zo maken we inzichtelijk hoeveel besmettingen er zijn en hoeveel mensen er daadwerkelijk een behandeling krijgen. Ook draagt het platform bij aan het bestrijden van stigmatisering en discriminatie door informatie te delen over de toegang tot hiv-diensten.

Het platform heeft ervoor gezorgd dat er veel nauwer wordt samengewerkt met overheden in El Salvador en Honduras. Ook is er een overeenkomst gesloten met de regering in Paraguay om transparant te zijn over hiv-budgetten.

Kalvin Bautista van het Gay Latino-netwerk

“In El Salvador heeft Observadatos.org ervoor gezorgd dat de regering toegang heeft gegeven tot een grote hoeveelheid data, uitgesplitst naar bevolkingsgroepen, wat van fundamenteel belang is voor de besluitvorming.”

Leiderschapsacademie voor leiders van key populations

Om de vaardigheden en kennis van key populations te verbeteren, werkten we samen met universiteiten om opleidingen in hiv en volksgezondheid aan te bieden. Meer dan 230 mensen studeerden af. In 2021 had een derde van de studenten politieke invloed op hiv-gerelateerde kwesties in hun land. Nog eens 53 leden van het ALEP-netwerk zijn afgestudeerd aan een regionaal programma op het gebied van preventie, diagnose en behandeling van hiv.

Otoniel Ramírez van het Latijns-Amerikaanse netwerk van mensen die leven met hiv (RedLa+)

Otoniel benadrukt het belang van de leiderschapsacademie: “het stelt afgestudeerden in staat plannen en methodes te ontwikkelen om hun leven te verbeteren, hun rechten op te eisen en hun families vooruit te helpen.”

Coronapandemie

Een nieuwe focus tijdens de pandemie was gendergerelateerd geweld (GBV) en geestelijke gezondheid. Tijdens de lockdowns kwamen mensen noodgedwongen thuis te zitten. Voor veel LHBTIQ+ personen betekende dat een onveilige omgeving bij hun homo- en transfobe families. Gendergerelateerd, huiselijk en seksueel geweld namen toe, vooral tegen jonge vrouwen en meisjes. Lesbiennes, biseksuele vrouwen en transgenders liepen nog grotere risico’s om slachtoffer te worden van geweld. De vrees is reëel dat we een nieuwe stijging zullen zien van hiv-infecties, seksueel overdraagbare aandoeningen en ongewenste zwangerschappen.

Deze groepen hadden vóór de uitbraak van Covid-19 al slecht toegang tot gezondheidszorg en andere essentiële diensten. Voor mensen met hiv bijvoorbeeld werd het steeds moeilijker om aan medicijnen te komen. De stress van stigmatisering en uitsluiting die hun gezondheid en welzijn aantast, nam tijdens de coronacrisis nog meer maar toe.

Door middel van workshops heeft ALEP maatschappelijke organisaties geholpen om een ​​adequate aanpak te eisen in het kader van deze negatieve gevolgen van Covid-19.

De volgende fase van ALEP

Met verschillende mooie en belangrijke resultaten heeft ALEP aanzienlijke vooruitgang geboekt. De houdbaarheid van deze vooruitgang staat echter op de tocht. Als we tegen 2030 een einde willen maken aan hiv en aids, moeten we ongelijkheid en discriminatie direct aanpakken. Tegelijkertijd moeten we belangrijke doelgroepen en hun organisaties blijven versterken en ervoor zorgen dat financiering beschikbaar blijft. We zijn dan ook blij dat we met het bijzondere ALEP-programma recent aan de tweede fase zijn begonnen.