Hivos - People Unlimited website

Header image
Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
EU

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Baanbrekend EU-partnerschap ondersteunt activisten en bewegingen in 86 landen

We gaan van start met een bijzonder nieuw programma. De komende zes jaar ondersteunen we namelijk maatschappelijke organisaties in maar liefst 86 landen. Daarvoor ondertekenden we op 12 juni met de Europese Unie en acht andere organisaties de samenwerking in Brussel.

Het programma, dat de naam EU system for an Enabling Environment for Civil Society (EU SEE) draagt, heeft een belangrijk en ambitieus doel: het voorkomen van het inperken van de maatschappelijke ruimte. Dit betekent het beschermen en uitbreiden van de ruimte voor burgers en organisaties om zich te organiseren en vrijelijk hun mening te uiten.

“Over de hele wereld ondersteunt Hivos activisten en bewegingen die hun samenlevingen willen veranderen. Maar steeds vaker worden intimidatie, geweld en zelfs gevangenisstraffen ingezet om hen de mond te snoeren”, vertelt Hivos-directeur Anne Jellema.

Het werk van activisten en maatschappelijke organisaties staat overal onder druk

Regeringen treden steeds harder op tegen de vrijheid van meningsuiting, tegen protesten en tegen pogingen om mensenrechten te verdedigen. Niet alleen in landen onder leiding van autoritaire regeringen, maar ook in gevestigde democratieën.

Van repressieve wetten die de financiering van het maatschappelijk middenveld afsnijden tot administratieve rompslomp: maatschappelijke organisaties worden steeds vaker gedwongen hun activiteiten stop te zetten of worden uitgesloten van besluitvormingsprocessen. In sommige gevallen, zoals bij LHBTIQ+ personen en -organisaties, brengt draconische wetgeving hen zelfs in levensbedreigend gevaar.

Jutta Urpilainen (EU) en Anne Jellema (Hivos) ondertekenen de samenwerking.
EU-commissaris voor Internationale Partnerschappen Jutta Urpilainen en Anne Jellema (directeur Hivos) ondertekenen het nieuwe partnerschap. Foto: EU

Een innovatief waarschuwingssysteem

EU SEE is een innovatief, tweeledig antwoord op deze grote uitdagingen.

 1. Allereerst houden we met een monitoring- en waarschuwingssysteem in de gaten hoe het ervoor staat met de ruimte voor het maatschappelijk middenveld (geleid door Hivos).
 2. Daarna bieden we financiële steun aan maatschappelijke organisaties die reageren op problemen die door het monitoringssysteem aan het licht zijn gekomen (geleid door Oxfam Novib).

Zo ondersteunen we maatschappelijke organisaties om ruimte te creëren, veerkrachtiger te worden en mensen te beschermen. Door beperkingen van die ruimte vroeg te signaleren en snel te reageren, zorgen we voor een ondersteunende omgeving waarin het maatschappelijk middenveld een sterke, centrale plek kan innemen.

“Ik ben er trots op samen dit nieuwe EU-systeem te lanceren. Het zal helpen op tijd alarm te slaan en proactief te reageren op bedreigingen voor de democratie.” – Jutta Urpilainen, EU-commissaris voor Internationale Partnerschappen.

Wie ondersteunen we?

Het EU SEE-systeem ondersteunt diverse vertegenwoordigers van gemarginaliseerde gemeenschappen. Dat zijn name groepen of organisaties buiten de grote steden geleid door vrouwen, jongeren, BIPOC, LHBTIQ+ personen, inheemse gemeenschappen en milieuverdedigers.

Lees meer over EU SEE op de programmapagina.