Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De boodschap van Jairo wint award voor beste communicatie-uiting

De videoboodschap van LHBTIQ+ activist Jairo uit Guyana heeft de Hoogvlieger Award gewonnen. Deze prijs voor de beste communicatie-uiting door een ontwikkelingsorganisatie wordt uitgereikt aan Rutgers. De video is onderdeel van het programma Right Here Right Now, waarin Rutgers en Hivos samen met jonge bevlogen activisten in verschillende landen werkten aan seksuele rechten.

De Hoogvlieger Award wordt door het Expertise Centre Humanitarian Communication jaarlijks toegekend aan organisaties die afstappen van traditionele communicatie-uitingen. Zo beloont de prijs campagnes die mensen vanuit hun eigen kracht, met hun eigen stem én zonder stereotyperingen representeren.

Ik besloot onderdeel te zijn van verandering in de samenleving

“Dit is geweldig nieuws. Ik ben ontzettend blij”, zegt Jairo in reactie op de prijs.“ Aan het eind van de video zeg ik ‘zorg dat je je stem gebruikt en dat je wordt gehoord’. Door deze video is me dat gelukt. Mijn ervaring, en die van andere LHBTIQ+ mensen in Guyana, is wereldwijd gehoord. Deze award is een enorme opsteker voor mij en de andere jonge activisten van Right Here Right Now.”

Jairo zet zich in voor de seksuele rechten van jongeren. Voor zijn werk gaat hij naar de meest afgelegen gebieden van Guyana in Zuid-Amerika. Daar praat hij met zorgmedewerkers over het stigma en de vooroordelen waar LHBTIQ+ jongeren dagelijks mee te maken hebben. Ook helpt Jairo jongeren om zich uit te spreken om zo betere zorg en passende voorlichting over seksuele gezondheid op te eisen. In de korte geanimeerde documentaire, An important voice message from Jairo, vertelt hij waarom dit werk zo belangrijk is.

De kracht van jonge activisten

De prijs is een waardering voor het werk van Rutgers en Hivos. Samen werkten we tussen 2015 en 2020 aan het Right Here Right Now programma. Met lokale organisaties zetten wij ons in voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) van jongeren in elf landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Wij zijn er trots op dat de jury de oprechte en directe manier van communiceren waardeert.

“Met deze korte documentaire willen wij de kracht van jonge activisten benadrukken”, zegt Rose Koenders, Global Manager van Right Here Right Now. Door ons programma hebben 1600 jongeren zich uitgesproken tegen wetten die hun vrijheden beperken. Zij nemen zelf het voortouw en zijn zeker geen slachtoffers. Dit is precies wat we met Jairo’s verhaal willen laten zien.”

Rechten onder druk

De seksuele rechten en gezondheid van jongeren in Latijns-Amerika staan onder druk. In veel landen zorgen conservatieve krachten er namelijk voor dat met name kwetsbare groepen als (LHBTIQ+) jongeren steeds lastiger toegang krijgen tot deze rechten. Door de coronacrisis is de situatie voor hen verder verslechterd.

“We zien dat mensenrechtenorganisaties gebukt gaan onder de gevolgen van de pandemie”, vertelt Karen Hammink, Specialist Diversiteit & Seksuele Rechten bij Hivos. “Zij hebben eigenlijk extra steun nodig om zich uit te kunnen spreken tegen uitsluiting en kwetsbare groepen te kunnen bereiken. Maar in plaats daarvan zien veel organisaties hun fondsen teruglopen en nieuwe financieringsmogelijkheden opgeschort worden. Wij doen er alles aan om deze organisaties ook nu te steunen. Want (LHBTIQ+) jongeren moeten zichtbaar zijn om invloed uit te kunnen oefenen op beleid dat hen rechtstreeks raakt.”

Rutgers werkte voor de korte documentaire An important voice message from Jairo samen met VICE+, de mediatak van VICE Media Group.