Hivos - People Unlimited website

Header image

Vier Pride met Hivos

Steun moedige activisten in de strijd voor gelijkheid.

Doneer nu

Vier Pride met Hivos

Steun moedige activisten in de strijd voor gelijkheid.

Doneer nu
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Doneer nu

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De onmiskenbare waarde van Pride

In steeds meer landen staat juni in het teken van Pride. Aan het einde van deze Pride-maand en met Pride Amsterdam voor de deur, vroegen we onze collega’s wat Pride voor hen betekent en waarom dit zo belangrijk is. 

De allereerste Pride ooit werd gehouden op 28 juni 1970 in New York. Dat was naar aanleiding van de rellen die een jaar eerder waren uitgebroken na de ontruiming van homobar Stonewall Inn. Het was het startschot voor de zichtbare strijd voor homo-emancipatie en gelijke rechten. 

Sindsdien wordt in steeds meer landen een jaarlijkse Pride georganiseerd. Toch is de vrijheid om jezelf te zijn, laat staan dat te vieren, op heel veel plekken niet vanzelfsprekend. Drie Hivos-medewerkers vertellen hierover.

Gabriela Melgar uit Guatemala

Wat betekent Pride voor jou? “Pride-maand is een moment om diversiteit te vieren en te omarmen, maar ook om de strijd van activisten zichtbaar te maken. Ik woon in een gevaarlijke regio voor LHBTIQ+ mensen. In Midden-Amerika en vooral in Guatemala wordt de gemeenschap dagelijks geconfronteerd met geweld. Ik wil vanuit mijn werk een bijdrage leveren om het bewustzijn hierover te vergroten. Ik ben ervan overtuigd dat niemand lastiggevallen, vervolgd of gediscrimineerd mag worden vanwege seksuele geaardheid of genderidentiteit. Alle mensen verdienen gelijke rechten.” 

Hoe zet Hivos zich hiervoor in? “Hivos is een belangrijke bondgenoot van de LHBTIQ+-beweging in Latijns-Amerika. We steunen al jaren maatschappelijke organisaties die elke dag strijden om de mensenrechten van LHBTIQ+ personen in Latijns-Amerika te waarborgen. Een mooi voorbeeld hiervan is de storytelling cursus die is gegeven aan activisten in Midden-Amerika. Hier hebben ze geleerd om hun communicatieve vaardigheden te versterken en verhalen te delen vanuit hun eigen ervaring.”

Gabriela Melgar

Lorena Yanez uit Bolivia

Wat betekent Pride voor jou? “Pride is voor mij de mogelijkheid om seksuele- en genderdiversiteit te vieren, zelfs in landen waar nationale en lokale regelgeving niet alle rechten van LHBTIQ+ mensen erkent. Het gaat erom dat we op basis van respect en vrede tussen mensen kunnen samenleven.”

Hoe zet Hivos zich hiervoor in? “In de Andes-regio draagt Hivos bij aan de zichtbaarheid van LHBTIQ+’ers, met name als het gaat om mensenrechten die nog altijd worden geschonden. We werken op innovatieve manieren samen met niet-traditionele, maar belangrijke en invloedrijke personen om te bouwen aan meer open en respectvolle samenlevingen. En we zorgen ervoor dat verhalen die verteld moeten worden, naar buiten komen.” 

Lorena Yanez

Andrew Maina uit Kenia

Wat betekent Pride voor jou? “Voor mij betekent Pride de vrijheid om mijn authentieke zelf te kunnen zijn, zonder schaamte. Het is een moment om te vieren wat we al hebben bereikt en om ons een toekomst voor te stellen die vrij is van discriminatie, geweld en stigma’s.” 

Hoe zet Hivos zich hiervoor in? “Door op te komen voor diversiteit en inclusie, ontstaan steeds inclusievere samenlevingen waar LHBTIQ+-personen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen en waar we vrij kunnen zijn van angst en discriminatie. Dat is waar Hivos aan bijdraagt.” 

Andrew Maina