Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Aleksandra Ukhaneva (@outoffocus.nl)

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een bruiloft met impact

Beitske en Karlijn trouwden deze zomer en besloten met hun huwelijk donaties op te halen voor Hivos. “Ons ja-woord is niet vanzelfsprekend, er zit een maatschappelijk kant aan. Dat wilden we graag een plek geven op de bruiloft.”

Bij het voorbereiden van hun huwelijk realiseerden de twee zich dat ze geen cadeau hoeven. Liever haalden ze geld op voor een organisatie die zich sterk maakt voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Beitske: “Voor ons was dat heel logischerwijs Hivos.”

Hun wens werd enthousiast ontvangen bij vrienden, familie en collega’s. “Iedereen haakte aan en voelde de urgentie. De Free to be Me plaktattoos waren een groot succes en is er een ontzettend mooi bedrag opgehaald. Voor ons gaf het ook echt diepte aan de dag. Het had oppervlakkiger gevoeld om er niet op deze manier bij stil te staan.”

Op de schouders van reuzen

Beide zijn zich ervan bewust dat een huwelijk zoals die van hun voor veel mensen niet vanzelfsprekend is. “In de maanden dat we naar de bruiloft toeleefden, speelden op de achtergrond de ontwikkelingen in onder andere de VS, Polen en Hongarije. Er zijn genoeg plekken op de wereld waar het de andere kant op beweegt, of waar vrijheid van liefde überhaupt niet bespreekbaar is. Terwijl wij zonder gevaar voor onze veiligheid ons huwelijk konden voorbereiden.” Ze beseffen dat ze een voorbeeld zijn voor anderen. “We staan op de schouders van reuzen, het is belangrijk om dat te laten zien.”

Mooie gesprekken

Die zichtbaarheid reikte verder dan hun directe eigen kring. “Tijdens de dag trokken we met een boot over de Singel van Utrecht. We hoorden de reacties van mensen op de terrassen: ‘Kijk daar is het bruidspaar, het zijn twee vrouwen!’”

Ook de Free to be Me plaktattoo maakte gesprekken los. “Een vriendin van ons raakte daar in de dagen na de bruiloft met verschillende mensen over aan de praat en dat leverde mooie gesprekken op. Ouders gingen erover in gesprek met hun kinderen – voor veel van hen was dit de eerste bruiloft die ze bewust meemaakten. Die kinderen zeiden: ‘Natuurlijk kunnen Karlijn en Beitske met elkaar trouwen, hoezo niet?’ Zij vonden dat niet meer dan normaal.”

Geen vinkje

Die vanzelfsprekendheid, dat gunnen Karlijn en Beitske iedereen. “Wij hoefden geen vinkje ‘homohuwelijk’ aan te kruizen, of naar een homoloket. Gek genoeg stel je dat je wel voor, ook als je heel vrij bent. Heel veel mensen spreken nog steeds over ‘homohuwelijk’, alsof het een andere categorie is. Dat was het op deze dag echt overduidelijk niet. We waren gewoon Beitske en Karlijn die de liefde vierden.”

Na Beitske en Karlijn heeft nog een ander koppel tijdens hun huwelijk geld ingezameld voor Hivos. Enorm bedankt! Wil jij ook geld ophalen voor Hivos met een bijzonder evenement, jubileum of een andere gelegenheid? Kijk op hivos.nl/kom-in-actie.