Hivos - People Unlimited website

Header image

Doe je mee?

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten en kansen.

Doneer nu
Night Okindo (3e van links) met Trans Empowerment Initiative

Doe je mee?

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten en kansen.

Doneer nu
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Donatie aan Hivos

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een veilig huis voor trans jongeren in Kenia

Toen Kenia vorig jaar in lockdown ging vanwege corona, moesten veel trans jongeren noodgedwongen thuisblijven. Vaak betekende dat een omgeving waar zij niet geaccepteerd worden. Onze partner Trans Empowerment Initiative besloot daarom een safe house op te zetten. Met steun uit ons Bessy Ferrera fonds realiseerden ze een veilige plek voor jonge trans personen die direct onderdak nodig hebben.

De organisatie trok aan de bel na een vervelend incident. “Een van ons was aangevallen en zo ernstig toegetakeld dat hij naar het ziekenhuis moest”, vertelt de 25-jarige Night Okindo, een van de oprichters van de Trans Empowerment Initiative. “Dankzij het Bessy Ferrera fonds is hij daar behandeld en hebben we een safe house opgezet met veilig onderdak voor hem en andere trans jongeren.” Het fonds is speciaal bedoeld voor LHBTIQ+ activisten en organisaties die snel hulp nodig hebben in levensbedreigende situaties.

Volgens Night is zo’n veilige plek helaas hard nodig. “Het is hier al moeilijk voor trans mensen en door de lockdown werd dat alleen nog maar erger. Veel jongeren liepen weg van huis. Arrestaties, geweld en seksueel misbruik namen toe. Het was enorm onveilig en er heerste veel verwarring en onzekerheid. In zo’n situatie ligt een depressie op de loer. Juist dan is een plek waar je welkom bent en waar je elkaar kunt bijstaan belangrijk.”

Binders en informatie verspreiden

“De jongeren die bij ons terecht komen weten vaak nog weinig over genderdiversiteit”, vertelt Night. “We geven informatie over wat het betekent om trans te zijn, hoe je een binder gebruikt en hoe je jezelf staande houdt als trans(masculiene) persoon in de maatschappij. Hoe ga je om met de politie en arrestaties? Welke ervaringen hebben mensen die in transitie zijn of zijn geweest? Die uitwisseling van verhalen is enorm belangrijk. We moeten er voor elkaar zijn en elkaar steunen.”

Daarom werkt Trans Empowerment Initiative in Kenia aan kennis, voorzieningen en een netwerk voor jonge trans personen. “We organiseren bijvoorbeeld Binder Drives waarbij we binders (tops die de borsten platdrukken en zo minder zichtbaar maken) uitdelen én informatie verstrekken over genderdiversiteit. We proberen er echt een feestje van te maken en te vieren wie we zijn.”

Veel jonge trans personen in Kenia missen goede informatie en rolmodellen. “Dan is het fijn als je voorbeelden en tools krijgt aangereikt. Bovendien zijn binders duur en moeilijk verkrijgbaar in Afrika, zeker voor jonge transmasculiene mensen die toch al vaak geen werk en inkomen hebben.” Nights droom is dat de organisatie uiteindelijk zelf binders kan produceren en verspreiden in Kenia en buurlanden Oeganda en Tanzania.

Trans Empowerment Initiative is een van de organisaties die door het Bessy Ferrera fonds is geholpen. Dankzij het fonds is voor een half jaar lang veilig onderdak gerealiseerd. De organisatie is ook een crowdfunding gestart om het safe house en de Binder Drives voort te kunnen zetten.