Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een waardige toekomst voor Yezidi-vrouwen in Irak

In Irak zijn sinds 2014 duizenden Yezidi-vrouwen en -meisjes ontvoerd door IS-strijders. Ze zijn gebruikt als menselijk schild en als slavin gevangen gehouden, misbruikt en verhandeld. Ook al is het leger van IS nu verslagen, nog steeds zitten honderden vrouwen in opvangkampen met weinig uitzicht op een toekomst.

Veel van de Yezidi-vrouwen kunnen niet terug naar hun dorpen omdat die verwoest of nog niet veilig genoeg zijn. Daarom worden ze zo goed als het gaat opgevangen in grote vluchtelingenkampen in Irak. Ze hebben dan wel hun vrijheid terug, maar het lange proces van het verwerken van hun traumatische ervaringen is pas net begonnen. Om hun blikken voorzichtig weer op de toekomst te richten is daarom dringend extra hulp nodig.

Een veilige plek

De eerste prioriteit is het verbeteren van de psychische steun aan de Yezidi-vrouwen in de vluchtelingenkampen. Er is dringend behoefte aan goede traumabehandelingen en een plek waar de vrouwen samen kunnen komen en zich echt veilig voelen.

De volgende stap is de oprichting van een community center in de buurt van Sinjar, het gebied waar de meest Yezidi-vrouwen vandaan komen. In het centrum is ruimte voor opvang en ontmoetingen, maar vooral ook voor psychische ondersteuning en trainingen. Met het community center leggen we de basis voor een sterke beweging van Yezidi-vrouwen. Zodat zij zelf het voortouw nemen in de wederopbouw van hun gebied en duurzame vrede.