Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

EU-prijs voor Hivos-partners in Guatemala

Hivos is trots op twee partner-organisaties uit Guatemala, die met hun werk voor transparantie en verantwoording een EU-aanmoedigingsprijs in de wacht hebben gesleept, de CivicTech4Democracy Award.

Het gaat om twee initiatieven van de journalistieke collectieven Plaza Pública en Laboratorio de Medios, die een belangrijke rol spelen in het tegengaan van corruptie en straffeloosheid. Die strijd is taai, zoals het vorige week ingestelde inreisvebod tegen anti-corruptie kopstuk Ivan Velasquez weer eens te meer bewees.

Ojo con mi pisto (Let op mijn  geld) van Laboratorio de Medios bevordert transparantie, is een belangrijke speler in de strijd tegen corruptie door exact uit de doeken te doen hoe en waar lokale overheden gemeentebudget uitgeven, en stimuleert maatschappelijk betrokkenheid. De data en informatie die OCMP openbaar maakt, moeten uitwijzen of de gemeentelijke aanbestedingen ook ten goede komen aan burgers. OCMP leert journalisten om uitgaven van gemeenten te controleren met behulp van technologische toepassingen.

Verdachte aankopen

De EU-prijs is een enorme opsteker voor en een internationale erkenning van het initiatief in haar pogingen om transparantie en verantwoording te bevorderen. “Hun werk is grondig en op feiten gebaseerd”, stelt Ana Sofía Ruiz, die tot voor kort het Hivos-programma voor Openbare Aanbesteding in Midden-Amerika leidde. “Ze zijn als organisatie met name op technisch gebied enorm gegroeid, wat je ziet aan hun overtuigende, aansprekende op data gebaseerde communicatie. Ze zijn in staat gebleken om verdachte aankopen te stoppen, terwijl ze tegelijkertijd hun bronnen weten te beschermen. We zijn trots op ze en hopen dat ze nog veel verder kunnen groeien.”

Machtslabyrint

Laberinto del poder (Machtslabyrint) legt machtsstructuren en netwerken in Midden-Amerika bloot. De organisatie bouwt zelf ook aan databases en maakt visualisaties over belastingontwijking, ongeoorloofde openbare aankopen, mediaconcentraties en verkapte subsidies. “We zorgen dat deze informatie makkelijk gebruikt kan worden door onderzoekers en journalisten”, legt Enrique Naveda van de organisatie uit.

Suikerproducenten

Het platform is nog maar net begonnen maar kan nu al rekenen op veel belangstelling van onderzoekers die toegang tot de data willen. Dankzij Laberinto werden de vier grootste suikerproducenten in Guatemala gedwongen om achterstallige belasting te betalen. Ook is de regering een onderzoek begonnen naar het eigendom van de fabrieksterreinen.

CivicTech4Democracy is een mondiale competitie van de EU om ‘democratische innovatie’ te bevorderen en te belonen en om te laten zien hoe burgers wereldwijd de kloof tussen burger en bestuur te verkleinen.

De zes prijswinnaars worden geëerd in Brussel op maandag 17 september.