Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fenomenale vrouwelijke leiders: Saida Ali

Op Internationale Vrouwendag stellen we je met trots voor aan drie fenomenale vrouwen binnen Hivos. Maimuna Kabatesi, Nyambura Gathumbi en Saida Ali leiden vanuit Nairobi, Kenia, drie van onze grootste programma’s. We spraken met hen over de rol van jonge vrouwen in hun werk, feministisch leiderschap en hun dromen voor de toekomst.

Saida Ali staat aan het roer van ons programma Free to be Me. Daarmee bouwen en versterken we in 14 landen bewegingen van diverse LHBTIQ+ organisaties en activisten die opkomen voor hun sociaal-economische rechten.

Wat is de rol van jonge vrouwen in je programma?

“Jonge feministen zijn degenen die grenzen verleggen. Ze zijn gepassioneerd en duidelijk over hun politieke ideologie. Dat is waar ik naar zocht in het opbouwen van het Free to be Me-programma: om het meer queer te maken, met meer queer feministisch leiderschap.

Jonge, gender-non-conforme, vrouwelijke queers en feministen brengen hun eigen kennis en persoonlijke ervaringen in het programma en dat is essentieel. Het is niet alleen de passie en de toewijding; ze zijn al betrokken geweest bij het opbouwen van bewegingen, bij het uitdagen van regeringen en waren op zeer jonge leeftijd al leiders in de maatschappij. Dat is de energie die we nodig hebben! Hoe brutaler ze zijn, hoe gedurfder Free to be Me zal zijn.”

Wat maakt jou een feministisch leider?

“Ik kan mezelf geen feminist noemen zonder daarbij naar mijn macht te kijken. Hoe positioneert mijn macht mij? Ik geloof in een groot zelfbewustzijn en in altijd blijven leren. Elke dag komt met lessen, en sommige van deze lessen gaan over macht. Die dagen mij uit om mezelf op een ethische en strategische manier te positioneren.

Jonge feministen zijn degenen die grenzen verleggen.

Ik ben me ervan bewust dat mijn positie ervoor zorgt dat sommige deuren voor mij opengaan en niet voor anderen. Dit betekent dat ik voorzichtig moet zijn met hoe ik de ruimte waarin ik me bevind, gebruik.

Ook denk ik na over wat ik noem feministische verantwoording. Dit betekent kijken naar hoe je je gedraagt en feedback van anderen toestaan, niet denken dat je niets meer te leren hebt, en goed luisteren naar de mensen om je heen.”

Welke successen vier je op Internationale Vrouwendag?

“Dat we alles hebben gedaan om LBQ-feministen te steunen, omdat dit de groep is die weggedrukt wordt in de samenleving. Nog steeds worden er meestal mannelijke woordvoeders gekozen: dit laat zien dat patriarchale structuren ook in de queer-gemeenschap overheersen. Met ons programma zetten we mensen aan het denken hierover, dat vind ik een overwinning.

Van de 50 beurzen die we met het programma in 2022 hebben uitgereikt, ging 45% naar LBQ-groepen. Dat geeft me energie.”

Wat wil je nog voor elkaar krijgen?

“Ik wil de heteronormatieve samenleving uitdagen. Impact maken betekent ook het zichtbaar maken van nieuwe voorbeelden en andere rolmodellen. Het opstellen van een agenda voor de lange termijn en onderweg negatieve verhalen vervangen door positieve. Die negatieve verhalen zijn namelijk niet zomaar een verhaal. De stereotypering en discriminatie die ze in stand houden, kan iemands leven in gevaar brengen. Om dit allemaal aan te pakken, moeten we putten uit het vuur in onszelf dat niet te blussen is.”