Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Priscilla Mora

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
  • Ik doneer
  • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

  • Eenmalig
  • Maandelijks
  • 20,-
  • 50,-
  • 100,-
  • 6,-
  • 10,-
  • 15,-
  • IDEAL
  • Machtiging
  • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Hivos helpt wereldwijd LHBTIQ+ activisten in nood

Dankzij de financiële steun van onze donateurs in Nederland kan Hivos wereldwijd LHBTIQ+ activisten helpen in levensbedreigende situaties. Dat doen we met het Bessy Ferrera Fonds: een fonds dat de naam draagt van een moedige transrechten-activist die in 2019 in Honduras werd vermoord.

LHBTIQ+ activisten bevinden zich maar al te vaak in het oog van de storm. Ze zijn het doelwit van haatdragende politieke campagnes en het slachtoffer van discriminatie en geweld. Toch durven zij het aan om in de meest ingewikkelde situaties te vechten voor een eerlijke samenleving en op te komen voor de rechten van hun gemeenschap. En dat is niet zonder risico. Activisten hebben niet alleen te maken met bedreigingen en fysiek geweld. Ook digitale hacks en gerechtelijke vervolgingen frustreren hun belangrijke werk en brengen hun veiligheid in gevaar.

30 keer in actie

Het Bessy Ferrera Fonds is een noodfonds voor directe hulp die het verschil kan betekenen tussen leven en dood. We zijn onze donateurs dan ook enorm dankbaar. Dankzij hun steun hebben we sinds het begin van het fonds in 2020 al zo’n 30 mensen en organisaties kunnen helpen in Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Bovendien maken zij het mogelijk dat we ook dit jaar weer met het fonds verder kunnen.

Medische en psychische hulp

In juli 2022 werd in het oosten van Afrika ingebroken in het huis van een trans rechten activist. Het was het huis van een moedige vrouw die al lang te maken had met bedreigingen en beschuldigingen van het ‘propageren van homoseksualiteit.’ Bij de overal werd ze mishandeld en voor dood achtergelaten. Ook werd haar laptop gestolen waarop gevoelige en vertrouwelijke informatie stond over LHBTIQ+ personen die ze hielp met haar werk. Dankzij een bijdrage uit het Bessy Ferrera Fonds hebben we haar medische kosten kunnen betalen, konden we psychosociale hulp inschakelen en hielpen we haar netwerk te beschermen. Ook zorgden we voor een nieuwe laptop zodat ze haar werk straks weer kan oppakken.

Offline en online veiligheid

Een andere activist uit het westen van Afrika is actief als influencer op social media. Hij deelt verhalen van LHBTIQ+ personen en gaat in gesprek met religieuze leiders. Met als doel hen ervan te overtuigen mensen hun leven te laten leiden zoals zij dat willen. Belangrijk werk om het publieke sentiment rondom seksuele minderheden langzaam maar zeker de goede kant op te bewegen. Zijn familie accepteert hem echter niet en ging over tot een tragische daad: hij werd ontvoerd en onder dwang naar een psychiatrische instelling gebracht. Na een interventie van een partner van Hivos kon de persoon de kliniek verlaten. Met het Bessy Ferrera Fonds hebben we hem daarna een aantal maanden op een veilige plek kunnen onderbrengen. Ook helpen we hem met psychische hulp en trainingen op het gebied van digitale veiligheid.

Een tijdelijk onderkomen

LHBTIQ+ personen hebben meer te maken met huiselijk geweld. Een belangrijke reden is dat zij vaak niet door familieleden geaccepteerd worden. Dankzij het fonds hebben het belangrijke werk van iemand kunnen ondersteunen die met haar organisatie slachtoffers van huiselijk geweld opvangt. Toen zij afgelopen zomer een trans man hielp onder te brengen op een schuiladres, ging het mis. Zijn familie kwam achter de locatie waardoor niet alleen het slachtoffer, maar ook de hulpverlener en haar netwerk in gevaar kwamen. We hebben de twee geholpen door een paar maanden huur van een nieuwe, veilige locatie voor onze rekening te nemen. Daarnaast steunen we ze met psychische hulp.

Bessy Ferrera
Bessy Ferrera was een moedige trans activist die in 2019 in Honduras werd vermoord. Met een fonds dat naar haar is vernoemd zetten wij haar belangrijke missie voort.

Hoe gaan we te werk?

Als er noodhulp nodig is, moeten we zo snel mogelijk in actie komen. Om dat te kunnen doen, maakt Hivos gebruikt van een enorm netwerk in tientallen landen. We werken samen met grote en kleine LHBTIQ+ organisaties die in nauw contact staan met onze collega’s. Zo zijn de lijntjes kort en weten we snel als er iemand in gevaar is.

Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2021 in Costa Rica. Daar werken we al jaren samen met Transvida, een organisatie opgericht door en voor trans vrouwen. Via hen hoorden we dat een trans vrouw uit hun netwerk was mishandeld in een hotel. De dader sloeg haar meermaals waarbij haar oog ernstig verwond raakte. Ze had acuut zorg nodig, maar als illegale migrant uit Nicaragua met nauwelijks geld op zak waren haar mogelijkheden beperkt. Doordat we snel met Transvida konden schakelen, lukte het om voor haar een ziekenhuisopname te regelen en de kosten hiervan te vergoeden.

Gelijke rechten en eerlijke kansen

Met steun van donateurs kunnen we het Bessy Ferrera Fonds voortzetten en moedige LHBTIQ+ activisten in nood blijven helpen. Dat blijft helaas hard nodig. Daarom maken we ons sterk voor gelijke wetgeving om zo uitsluiting en discriminatie tegen te gaan. Ook werken we aan het veranderen van de publieke opinie, bijvoorbeeld door lokale campagnes op te zetten die als doel hebben acceptatie en begrip te vergroten. En in een van onze grootste programma’s werken we aan het verbeteren van de sociaaleconomische positie van LHBTIQ+ personen. Want inclusieve samenlevingen doen het beter – en dat vraagt om gelijke rechten en eerlijke kansen.

Hivos doet er alles aan om de veiligheid van activisten te garanderen. Daarom kunnen we in de meeste gevallen weinig details delen van de activisten die we met het Bessy Ferrera Fonds helpen. We kiezen er dan ook voor om het noemen namen en specifieke landen zoveel mogelijk te beperken.